Romania, pe locul trei in U.E. ca numar al infectiilor cu virusul West Nile in 2018

0
44

Romania s-a situat pe locul al treilea in Uniunea Europeana ca numar al infectiilor cu virusul West Nile in 2018, cu 277 astfel de cazuri. Cele mai multe astfel de cazuri au fost raportate in Italia (610) si Grecia (277), potrivit datelor Raportului anual privind tendintele si sursele bolilor infectioase publicat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).

De altfel, in 2018, cea mai mare crestere a cazurilor provocate de o boala infectioasa a fost inregistrata in cazul virusului West Nile. Numarul acestor cazuri a fost de sapte ori mai mare decat cel din 2017 (1 605 fata de 212) si a depasit numarul total de cazuri raportate intre 2011 si 2017.

„Motivele acestui numar atat de mare in 2018 nu sunt inca pe deplin intelese. S-a dovedit ca factorii precum temperatura, umiditatea sau precipitatiile influenteaza activitatea sezoniera a tantarilor si poate au jucat un rol. Desi nu putem prezice cat de intense vor fi urmatoarele sezoane de transmisie, stim ca virusul West Nile circula activ in multe tari din UE, afectand oameni, cai si pasari. ECDC isi intensifica sprijinul acordat tarilor in domeniile supravegherii, pregatirii, comunicarii si controlului vectorial ”, a explicat cercetatorul sef al ECDC, Mike Catchpole.

Dintre bolile infectioase acoperite de raport, infectiile cu listerioza reprezinta cea mai mare proportie de cazuri spitalizate (97%) si cel mai mare numar de decese (229), ceea ce o face una dintre cele mai grave boli transmise de alimente.

Numarul persoanelor afectate de listerioza in 2018 este similar cu 2017 (2 549 in 2018 fata de 2 480 anul precedent). Cu toate acestea, tendinta a fost ascendenta in ultimii zece ani.

 

Salmonella este cea mai frecventa cauza a focarelor epidemiologice provocate de alimente in Uniunea Europeana

 

Aproape unul din trei focare epidemiologice alimentare din UE in 2018 au fost cauzate de Salmonella. in 2018, statele membre ale UE au raportat 5 146 de focare de origine alimentara care au afectat 48 365 de persoane. Un focar de boala transmisa de alimente este un incident in care cel putin doua persoane contracta aceeasi boala din acelasi aliment sau bautura contaminata.

Slovacia, Spania si Polonia au insumat 67% din cele 1 581 de focare epidemiologce de Salmonella. Aceste focare au fost asociate, majoritatea, de consumul de oua.

„Constatarile din ultimul nostru Eurobarometru arata ca mai putin de o treime dintre cetatenii europeni claseaza otravirea alimentara cauzata de bacterii printre primele cinci preocupari ale lor in ceea ce priveste siguranta alimentelor. Numarul de focare semnalate sugereaza faptul ca exista spatiu pentru constientizarea consumatorilor, deoarece multe boli transmise de alimente pot fi prevenite prin imbunatatirea masurilor de igiena la manipularea si pregatirea alimentelor ”, a declarat Marta Hugas, cercetatorul principal al EFSA.

 

Articolul precedentSuprafata care se curata singurasi tine superbacteriile la distanta, inventata de oamenii destiinta canadieni
Articolul următor40 de ani de la eradicarea variolei; OMS lanseaza o campanie de constientizare a importantei imunizarii