Vaccinareasi sanatatea migrantilor, printre temele dezbatute la Conferinta Europeana de Sanatate Publica

0
506

Construirea unor legaturi puternice bazate pe solidaritate si sanatate publica reprezinta principalul obiectiv, dar si tema centrala a Conferintei europene de sanatate publica din acest an care s-a desfasurat la Marseille in luna noiembrie.

Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila, vaccinarea, dar si sanatatea migrantilor au fost printre subiectele dezbatute in cadrul reuniunii organizate de Asociatia Europeana de Sannatate Publica in colaborare cu Societatea Franceza de Sanatate Publica si reprezentantii biroului regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa.

Cea de a douasprezecea Conferinta Europeana de Sanatate Publica a reunit profesionisti din domeniul sanatatii din toata Europa. in anul 2018, la conferinta din Ljubljana, Slovenia, participantii au stabilit ca este nevoie de un plan pentru implementarea Agendei 2030 pentu dezvoltare durabila.

Dr. Hans Kluge, nominalizat pentru functia de director regional al OMS pentru Europa, a explicat ca scopul acestor demersuri, construirea de punti „pentru echitate si solidaritate in sanatate, este unul cu adevarat aproape de inima mea, intrucat intruchipeaza valorile si viziunea mea pentru OMS ”.

Dr. Kluge a subliniat ca, desi exista o intelegere asupra a ceea ce trebuie facut, adevarata provocare consta in modul de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabila. Potrivit lui, construirea de punti de legatura cu partenerii este vitala: „OMS joaca un rol unic, dar este clar ca nu ne putem astepta sa le realizam singuri”, a afirmat seful OMS Europa.

in privinta viitorului sanatatii publice in Uniunea Europeana (UE), Observatorul European privind sistemele si politicile de sanatate a organizat o sesiune plenara cu accent pe rolul institutiilor UE care trebuie sa se preocupe ca sanatatea sa fie abordata in toate politicile UE.

De asemenea, s-a dezbatut necesitatea consolidarii competentelor care ar ajuta la o mai buna colaborare dintre asistenta medicala primara si sanatatea publica, precum si imbunatatirea vaccinarii, dar si alte actiuni care ar putea ajuta calitatea asistentei medicale.

O sedinta separata in colaborare cu OMS Europa a vizat provocarea inegalitatilor sociale si incluziunea migrantilor. Un punct important a fost modul in care sunt puse in aplicare politicile OMS. De asemenea, s-a pus accent pe necesitatea imbunatatirii starii de sanatate a refugiatilor si a migrantilor care locuiesc in mediul urban, dar si a colaborarii intersectoriale care ar ajuta la punerea in aplicare a strategiilor regionale si globale prezentate.

Urmatoarea conferinta europeana de sanatate publica va avea loc in cadrul celui de-al 16-lea Congres Mondial privind Sanatatea Publica, ce se va desfasura la Roma ,in octombrie 2020.

Articolul precedentSuprafata care se curata singurasi tine superbacteriile la distanta, inventata de oamenii destiinta canadieni
Articolul următor40 de ani de la eradicarea variolei; OMS lanseaza o campanie de constientizare a importantei imunizarii