Studiul care avertizeaza ca este nevoie de schimbarea obiceiurilor alimentare. Cum ar trebui sa arate o dieta de inalta calitate

0
315

Un raport despre obiceiurile alimentare avertizeaza ca o schimbare a dietelor este absolut necesara la nivel global, iar guvernele, Organizatia Natiunilor Unite si academicienii sunt indemnati sa ia masuri in aceasta privinta.

 Astfel, studiul arata ca modul in care oamenii mananca, beau si se misca se schimba. Cresterea numarului de supermarketuri, accesul usor la alimente mai putin hranitoare, precum si o scadere a activitatii fizice, fac ca tot mai multi oameni sa devina supraponderali. Iar aceste schimbari afecteaza atat tarile cu venituri mici si medii, cat si cele cu venituri mari.

 „Ne confruntam cu o noua realitate nutritionala. Nu mai putem spune ca exista tari cu venituri mici si cu oameni subnutriti sau cu venituri mari si afectate doar de obezitate. Toate formele de malnutritie au un numitor comun – sistemele alimentare care nu reusesc sa ofere tuturor oamenilor o dieta sanatoasa, sigura, accesibila si durabila”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutritie pentru sanatate si dezvoltare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

 Potrivit raportului, o dieta de inalta calitate contine o multime de fructe si legume, cereale integrale, fibre, nuci si seminte, cantitati modeste de alimente de origine animala, cantitati minime de carne procesata, cantitati minime de alimente si bauturi bogate in zahar adaugat, grasimi saturate si sare. Dietele de inalta calitate reduc riscul de malnutritie, incurajand cresterea sanatoasa, dezvoltarea si protectia organismului impotriva bolilor de-a lungul vietii.

 

Țarile sarace, afectate de obezitate si malnutritie

 

Potrivit raportului, o treime dintre cele mai sarace tari ale lumii se confrunta cu niveluri ridicate de obezitate, precum si subnutritie. Studiul explica faptul ca problema este cauzata de accesul global la alimentele ultra-procesate, dar si de faptul ca oamenii fac mai putine exercitii fizice.

Autorii cercetarii solicita schimbarea „sistemului alimentar modern”, care ar fi la originea acestui trend periculos si care afecteaza in special tarile din Africa sub-Sahariana si Asia.

Raportul estimeaza ca, la nivel global, aproape 2,3 miliarde de copii si adulti sunt supraponderali, in timp ce dezvoltarea a peste 150 de milioane de copii a fost afectata. in plus, multe tari cu venituri mici si medii se confrunta simultan cu aceste doua probleme – cunoscute drept „dubla povara a malnutritiei”. Asta inseamna ca 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu se dezvolta corect, iar 20% dintre femei sunt clasificate drept slabe.

Potrivit raportului, 45 din 123 de tari au fost afectate de aceasta problema in anii 90, iar 48 din 126 de tari sunt afectate in ultimul deceniu. in perioada 1990 – 2010, 14 tari cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat aceasta „dubla problema”.

Articolul precedentSuprafata care se curata singurasi tine superbacteriile la distanta, inventata de oamenii destiinta canadieni
Articolul următor40 de ani de la eradicarea variolei; OMS lanseaza o campanie de constientizare a importantei imunizarii