Sondaj UE: Condițiile de viață și securitatea financiară, cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală

0
673

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, un nou sondaj Eurobarometru arată că majoritatea europenilor consideră promovarea sănătății mintale la fel de importantă ca cea a sănătății fizice.

Studiul Eurobarometru Flash a fost realizat între 14 iunie și 21 iunie, fiind intervievați 26.501 respondenți cu vârste de peste 15 ani din 27 state ale UE, prin interviuri online.

„În ajunul Zilei mondiale a sănătăţii mintale, un nou sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală arată că nouă din zece respondenţi (89%) consideră că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătăţii fizice. În acelaşi timp, mai puţin de jumătate dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de acelaşi nivel de îngrijire ca persoanele care suferă de o afecţiune fizică”, transmite Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Mai mult de jumătate dintre români nu au primit ajutor din partea unui specialist

Publicat luni, acesta confirmă faptul că evenimentele recente precum pandemia COVID-19, agresiunea Rusiei în Ucraina, criza climatică sau alte tensiuni la nivel societal și economice au afectat nivelurile deja precare ale sănătății mintale din Europa: astfel, dacă înainte de pandemia COVID-19, 1 din 6 persoane din UE suferea de pe urma problemelor de sănătate mintală, astăzi situația s-a înrăutățit: majoritatea respondenților au declarat că evenimentele internaționale recente i-au psihic „într-o oarecare măsură” (44%) sau „în mare măsură” (18%); în cazul României, 14% dintre respondenți s-au declarat afectați „în mare măsură”, iar 41% „într-o oarecare măsură”.

Majoritatea respondenților (60%) consideră că cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală sunt condițiile de viață, urmate de securitatea financiară (53%); în rândul românilor, aceeași opinie este susținută de 67%, respectiv 52% dintre aceștia.

Datele referitoare la România pot fi consultate AICI.

Potrivit raportului, mai puțin de jumătate dintre respondenți susțin că persoanele cu probleme de sănătate mintală beneficiază de același nivel de îngrijire ca cele care suferă de o afecțiune fizică iar aproape jumătate dintre respondenți (46%) s-au confruntat în ultimele douăsprezece luni cu o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar stările de depresie sau anxietate (42% – România). Totodată, mai mult de jumătate (54%) dintre respondenții cu probleme de sănătate mintală nu au primit ajutor din partea unui specialist (62% – România).

Tot referitor la România, 59% dintre intervievați consideră că UE poate contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai iar 63% cred că primele semne ale unor afecțiuni mintale pot fi detectate în facilitățile de îngrijire medicală primară sau comunitară, urmate de facilitățile educaționale (35%), la locul de muncă (33%) sau în mediul spitalicesc (28%).

O treime dintre europeni consideră benefic contactul cu natura și dăunătoare utilizarea platformelor sociale online

Conform statisticii amintite, unul din trei europeni asociază contactul cu natura și spațiile verzi (35%), obiceiurile legate de somn (35%), activitatea fizică (34%) și relațiile sociale (33%) esențiale pentru o bună sănătate mintală.

Respondenții din toate statele membre consideră într-o largă majoritate însă că utilizarea platformelor de comunicare socială are un impact negativ asupra psihicului.

În ceea ce privește modalitățile prin care UE poate contribui cel mai mult la îmbunătățirea sănătății mintale a propriilor cetățeni, cea mai mare parte a respondenților a optat pentru „îmbunătățirea calității generale a vieții” (45%), urmată de „îmbunătățirea accesului și a sprijinului pentru diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea pacienților cu probleme de sănătate mintală” (37%) și de „sprijinirea sănătății mintale a celor mai vulnerabile persoane” (35%).

Tot astăzi, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară – Stella Kyriakides, susține o conferință la nivel înalt privind sănătatea mintală – având ca temă „Abordarea cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală”, prezentată de Comisie în iunie 2023 – eveniment la care vor participa regina Belgiei, precum și sute de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor UE, guvernelor naționale, sau ai altor parteneri afiliați.

Articolul precedentZiua Mondială a Sănătății Mintale 2023: ONU și OHCHR lansează politici menite să reformeze legislațiile naționale, să stopeze abuzurile și să îmbunătățească accesul la îngrijiri de specifice de calitate
Articolul următorINSP: Prevalența bolilor psihice a crescut de șase ori în ultimii 10 ani