„Abuzurile drepturilor omului și practicile coercitive în îngrijirea sănătății mintale, susținute de legislația și politicile existente, sunt încă mult prea frecvente. Spitalizarea și tratamentul involuntar, condițiile de viață insalubre și abuzul fizic, psihologic și emoțional caracterizează multe servicii de sănătate mintală din întreaga lume.
În timp ce multe țări au încercat să își reformeze legile, politicile și serviciile de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități în 2006, prea puține au adoptat sau au modificat legile și politicile relevante la scara necesară pentru a pune capăt abuzurilor și promovarea drepturilor omului în îngrijirea sănătății mintale” – atenționează OMS.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023: „ Sănătatea mintală este un drept universal al omului”
Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 este o oportunitate pentru oameni și comunități de a se uni pe fundalul temei actuale, „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”, în scopul de a îmbunătăți cunoștințele, creșterea gradului de conștientizare și pentru acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor ca drept uman universal.
„Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea, oricine și oriunde s-ar afla, are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă și de bună calitate și dreptul la libertate, independență și incluziune în comunitate.
O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăiește cu afecțiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalți și mijloacele lor de existență. Condițiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenți și tineri.
A avea o afecțiune mintală nu ar trebui să fie niciodată un motiv pentru a priva o persoană de drepturile sale umane sau pentru a o exclude de la deciziile privind propria sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu probleme de sănătate mintală continuă să se confrunte cu o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulți sunt excluși din viața comunității și discriminați, în timp ce mulți alții nu pot avea acces la îngrijirea de sănătate mintală de care au nevoie sau pot accesa doar îngrijiri care le încalcă drepturile omului.
OMS continuă să lucreze cu partenerii săi pentru a se asigura că sănătatea mintală este apreciată, promovată și protejată și că se iau măsuri urgente pentru ca toată lumea să își poată exercita drepturile omului și să aibă acces la îngrijirea de sănătate mintală de calitate de care are nevoie. Alăturați-vă campaniei Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2023 pentru a afla mai multe despre dreptul dumneavoastră de bază la sănătatea mintală, precum și despre cum să protejați drepturile altora” – transmite OMS, cu prilejul temei din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.
OMS: Ghidul stabilește ce trebuie făcut pentru a accelera dezinstituționalizarea și pentru a integra o abordare comunitară bazată pe drepturi a îngrijirii sănătății mintale
În documentul amintit este vizată și adoptarea unei legislații care să înlocuiască treptat instituțiile psihiatrice cu sisteme de sprijin comunitare incluzive și servicii principale, cum ar fi sprijinul pentru venit, asistența pentru locuințe și rețelele de sprijin de la egal la egal:
„Sănătatea mintală este o componentă integrală și esențială a dreptului la sănătate(…) Această nouă orientare va sprijini țările să facă schimbările necesare pentru a oferi îngrijiri de sănătate mintală de calitate, care să ajute recuperarea unei persoane și să le respecte demnitatea, dând putere persoanelor cu afecțiuni de sănătate mintală și dizabilități psihosociale să ducă o viață sănătoasă și deplină în comunitățile lor”, a precizat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
„Ambiția noastră trebuie să fie aceea de a transforma serviciile de sănătate mintală, nu doar în limita lor, ci și în valorile lor subiacente, astfel încât să răspundă cu adevărat la nevoile și demnitatea individului. Această publicație oferă îndrumări despre modul în care o abordare bazată pe drepturi poate sprijini transformarea necesară în sistemele de sănătate mintală”, a menționat, referitor la ghidul lansat recent, Volker Türk – Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Încheierea practicilor coercitive
Recunoscând că sănătatea mintală nu este responsabilitatea exclusivă a sectorului de asistență medicală, noul ghid se adresează tuturor legiuitorilor și factorilor de decizie implicați în elaborarea, modificarea și punerea în aplicare a legislației care are impact asupra sănătății mintale, cum ar fi legile care abordează sărăcia, inegalitatea și discriminarea.
Acesta propune un set de principii și prevederi care pot fi reflectate în legislația națională iar țările pot, de asemenea, să le adapteze și să le adapteze la circumstanțele lor specifice (context național, limbi, sensibilități culturale, sisteme juridice etc.), fără a compromite standardele drepturilor omului.
„Încheierea practicilor coercitive în sănătatea mintală – cum ar fi detenția involuntară, tratamentul forțat, izolarea și constrângerile – este esențială pentru a respecta dreptul de a lua decizii cu privire la propria îngrijire a sănătății și alegerile de tratament.
Mai mult, un număr tot mai mare de dovezi stabilește modul în care practicile coercitive au un impact negativ asupra sănătății fizice și mintale, agravând adesea starea existentă a unei persoane în timp ce o înstrăinează de sistemele lor de sprijin” – transmit reprezentanții OMS precizând totodată că ghidul propune prevederi legislative pentru a pune capăt constrângerii în serviciile de sănătate mintală și pentru a consacra consimțământul liber și informat ca bază a tuturor intervențiilor legate de sănătatea mintală. De asemenea, oferă îndrumări cu privire la modul în care cazurile mai complexe și mai provocatoare pot fi tratate în legislație și politici fără a recurge la practici coercitive.
Noul ghid oferă, de asemenea, o listă de verificare care va fi utilizată de țări pentru a evalua și evalua dacă legislația referitoare la sănătatea mintală este conformă cu obligațiile internaționale privind drepturile omului. În plus, stabilește importanța consultării persoanelor cu experiență trăită și a organizațiilor reprezentative ale acestora ca parte critică a acestui proces, precum și importanța educației publice și a conștientizării cu privire la problemele bazate pe drepturi.