INSP: Prevalența bolilor psihice a crescut de șase ori în ultimii 10 ani

0
216

Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani în România, ajungând de la valoarea de aproximativ 1.566 cazuri la 100.000 de persoane în anul 2012 la aproximativ 2.890 cazuri la 100.000 de persoane (3 cazuri la 100 de persoane) în anul 2021, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

De semenea, prevalența bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani ajungând de la valoarea de aproximativ 218 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2012 la aproximativ 1.303 cazuri la 100.000 de persoane, în anul 2021.

„Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecţiuni mintale au nevoie de suport şi asistenţă medicală, dar stigmatizarea, discriminarea şi încălcările drepturilor oamenilor cu afecţiuni mintale sunt larg răspândite în comunităţile de pretutindeni”, afirmă INSP.

Conform, crizele în curs de desfăşurare în întreaga lume justifică tot mai mult prioritizarea sănătăţii mintale.

„În ciuda importanţei sale, domeniul sănătăţii mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulţi oameni, atingerea şi menţinerea sănătăţii mintale este o provocare”, susţin specialiştii.

Conform sursei citate, pentru fiecare ţară este necesară identificarea acţiunilor prioritare, dar beneficiile investiţiei în domeniul sănătăţii mintale sunt clare: se reduce suferinţa şi sănătatea publică este îmbunătăţită, se realizează o mai puternică protecţie a drepturilor omului şi se obţin rezultate economice şi sociale mai bune.

Informații relevante la nivel mondial (pentru anul 2019), conform INSP:

  • 970 milioane persoane trăiesc cu o afecțiune mintală (1 din 8 persoane);
  • 52,4% dintre persoanele cu afecțiuni mintale sunt de genul feminin;
  • se estimează că doar 29% din persoanele cu psihoză beneficiază de servicii de sănătate mintală;
  • în medie, sănătatea mintală primește doar 2% din bugetele de sănătate;
  • dintre persoanele care suferă de afecțiuni mintale 31% prezintă tulburări de anxietate, 28,9% tulburări depresive, 11,1% tulburări de dezvoltare, 8,8% deficit de atenție și tulburări de hiperactivitate, 4,1% tulburări bipolare, 4,1% tulburări de conduită, 2,9%, tulburări de spectru autistm, 2,5%, schizofrenie și 1,4% prezintă tulburări alimentare
Articolul precedentSondaj UE: Condițiile de viață și securitatea financiară, cei mai importanți factori care favorizează o bună sănătate mintală
Articolul următorZiua Mondială a Sănătății Mintale: Palatul Victoria va fi iluminat în verde