Somajul, efect advers al chimioterapiei in cancerul de san

0
16

Un studiu publicat astazi in varianta online a Cancer, revista stiintifica a Societatii Americane de Cancer, a descoperit ca pierderea locului de munca platit dupa diagnosticarea cu cancer de san in stadiu precoce ar putea fi un lucru frecvent, datorat anumitor tipuri de tratament impotriva bolii.

Cercetatorii americani au studiat 2.290 de femei diangosticate cu cancer de san nemetastatic si care au completat un chestionar chiar dupa aceasta; patru ani mai tarziu, 1.536 de femei au completat un al doilea chestionar.

Din cele 1.026 de paciente cu varste sub 65 de ani in momentul diagnosticarii si al caror cancer de san nu a recidivat si care au raspuns la ambele sondaje, 746 (respectiv 76%) lucrasera inainte sa primeasca diagnosticul. Dintre acestea, 236 (30%) nu mai lucrau cand au raspuns la al doilea chestionar. Femeile care au primit chimioterapie ca parte a tratamentului initial aveau o probabilitate mai mica sa mai lucreze dupa cei patru ani decat cele care nu au fost tratate cu chimioterapie (38%, fata de 27%). Potrivit calculelor, era de 1,4 ori mai probabil ca femeile care au primit chimioterapie dupa formularea diagnosticului sa fie apoi somere. Multe din femeile aflate in aceasta situatie dupa tratament ar fi vrut sa munceasca: jumatate au afirmat ca este important pentru ele sa munceasca, iar o treime – ca-si cauta in mod activ de lucru.

Ad in title

„Multi medici cred ca, desi pacientele lipsesc de la lucru in timpul tratamentului, ele <<isi vor reveni>> pe termen lung. Studiul acesta subliniaza insa o posibila consecinta defavorabila pe termen lung a chimioterapiei adjuvante, care s-ar putea sa nu fi fost luata pana acum in considerare”, a spus dr Reshma Jagsi, una din autorii studiului. Ea a subliniat nevoia de a dezvolta strategii pentru a identifica pacientele care au putin de castigat in urma chimioterapiei si ar putea deci s-o evite.

Articolul precedentUrmarire penala pentru efectuarea unor operatii estetice ilicite la un spital public din Bucuresti
Articolul următorProiect Ministerul Sanatatii: Spitalele pot inchiria spatiile suplimentare furnizorilor de servicii medicale necesare populatiei