Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Constat ca tot mai multi parinti refuza vaccinarea copiilor

0
31

Rata de vaccinare in Romania a scazut sub 95%, media recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel ca medicii specialisti trag un semnal de alarma cu privire la refuzul parintilor de a-si vaccina copii.

„Constat cu surprindere ca tot mai multi parinti nu-si vaccineaza copii, din mai multe considerente. Trebuie sa avem in vedere ca vaccinarea este atat pentru copii cat si pentru adulti, si ca este pana la adanci batraneti. Atunci cand vorbim de sanatatea copiilor nostri, a-i pune in pericol prin nevaccinare nu mi se pare un lucru bun. in acest sens societatea trebuie sa intervina pentru ca vorbim despre drepturile copiilor”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

Potrivit specialistilor una dintre cauzele refuzului parintilor de a-si vaccina copiii este lipsa de informare.

Ad in title

„Noi medicii de familie ne intalnim cu o serie de bariere atunci cand vorbim de vaccinare. Informatiile insuficiente pe care noi, ca medici le oferim pacientilor nostri, lipsa materialelor valide contribuie la diminuarea numarului celor care accepta sa se vaccineze”, a precizat dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

De altfel parintii refuza sa-si vaccineze copiii si din alte cauze, cum ar fi eventualele efecte adverse, perceperea vaccinarii de catre acestia ca fiind un experiment, incertitudinele in ceea ce priveste asumarea responsabilitatii in momentul aparitiei efectelor adverse.

in ceea ce priveste siguranta vaccinurilor, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel a subliniat faptul ca „Atunci cand un vaccin este pus pe piata inseamna ca acel vaccin este sigur. Orice comentariu pe aceasta tema nu este binevenit, si nu vine de la un specialist”.

Astfel pentru a combate acest fenomen al refuzului vaccinarii, medicii specialisti sunt de parere ca o companie nationala de informare si educare a populatiei pe termen lung este mai mult decat binevenita.

Articolul precedentUrmarire penala pentru efectuarea unor operatii estetice ilicite la un spital public din Bucuresti
Articolul următorProiect Ministerul Sanatatii: Spitalele pot inchiria spatiile suplimentare furnizorilor de servicii medicale necesare populatiei