Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste frecventa controalelor pentru depistarea cancerului de san

0
4

Romania se afla pe ultimul loc in Europa, dupa Turcia, in ceea ce priveste frecventa controalelor pentru depistarea cancerului de san, arata cel mai recent studiu Eurostat. Mai exact, mai putin de 10% dintre romancele sub 55 de ani si-au facut macar o data in viata un control pentru descoperirea acestei forme de cancer. Şi asta in ciuda faptului ca metodele de screening pentru depistarea cancerului de san sunt accesibile si nedureroase, potrivit unui comunicat de presa trimis catre redactia SanatateaTv.ro.

Cancerul de san nu are varsta. Este intalnit atat la femeile tinere, cat si la cele in varsta, iar daca nu este depistat la timp poate fi fatal. Statisticile arata ca in Romania, anual, peste 7.900 dintre femei sunt diagnosticate cu cancer de san. Din acest total, sub 10% ajung sa fie diagnosticate intr-o faza incipienta, cand sansele de tratare sunt maxime.

in acest context, a fost lansata si campania a€œNu lasa cancerul sa-ti scrie destinul – Vino la control!”, ce se va desfasura pe toata durata lunii octombrie 2012. Prin intermediul acestei campanii se doreste atragerea atentiei publice asupra sanselor de vindecare pentru fiecare femeie diagnosticata la timp cu cancer de san.

„Am lansat aceasta campanie tocmai pentru ca sunt prea putin cunoscute sansele de reusita in lupta cu aceasta boala. Descoperit la timp, probabilitatea de vindecare poate ajunge si pana la 94%! Din pacate, situatia la noi in tara este tragica. Cancerul de san este principala cauza de deces in randul romancelor. Ne aflam pe locul 21 la nivel european in ceea ce priveste numarul de decese provocate de aceasta boala. insa, am convingerea ca printr-un efort sustinut si campanii de constientizare, situatia poate fi modificata si mii de vieti pot fi salvate. Şi totul pornind de la un banal control”, a declarat dr. Lucian Florea, director general Neuromed.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla accesand www.comunicatemedicale.ro .

Articolul precedentZambeste din toata inima! – Ziua Mondiala a Zambetului 2012
Articolul următorDr. Raed Arafat a solicitat DSP-urilor si unitatilor sanitare din subordinea MS situatia fondurilor alocate pentru investitii