Hepatitele sunt afectiuni cronice ce pot genera complicatii serioase daca nu sunt depistate la timp si tratate corespunzator. Potrivit prof. univ. dr. Patrick Marcellin de la Universitatea din Paris, hepatitele sunt boli silentioase, fapt care face ca majoritatea paceintilor sa nu stie ca au astfel de afectiuni. Tocmai de aceea screeningul joaca un rol esential.

„Screeningul este extrem de important. Franta a adoptat strategii de screening in ultimii ani. Asa se face ca in Franta avem diagnosticati pacienti alfa, ceea ce e foarte bine comparativ cu Romania. Dar inca mai avem de lucru. incercam sa inaintam si depunem eforturi sa informam publicul pentru ca este important sa ne gandim ca hepatitele sunt boli contagioase, sunt boli frecvente, milioane de oameni din Europa avand aceasta boala. Asa ca cel mai bine este ca populatia sa se testeze pentru ca putem trata aceste boli astazi. Oricine poate avea hepatita de ani de zile dar fara a avea simptome”, a declarat in exclusivitate pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Patrick Marcellin.

Totodata, specialistul a tinut sa atentioneze populatia ca atunci cand merge la medic pentru efectuarea analizelor uzuale sa solicite si prescrierea unui test de diagnosticare a heptatitei C si a hepatitei B. Iar asta cu atat mai mult cu cat medicamentele existente sunt eficiente in tratarea hepatitelor.