Unul dintre progresele mari facute in tratamentul hepatitei C este tripla terapie. Acest tip de tratament este deja comercializat in Europa de Vest si in Statele Unite ale Americii, urmand sa fie extins si alte zone ale lumii. Din pacate insa, in Romania nu se poate apela inca la tripla terapie desi este extrem de necesara. Unul dintre motive ar fi si costurile foarte ridicate.

„Tripla terapie e un progres mare in tratamentul hepatitei C, care a fost atins in ultimii doi sau trei ani si care consta in administrarea unor medicamente mai puternice ce permit atingerea unui nivel de vindecare a hepatitei C. Un astfel de nivel nu a mai fost atins pana acum. Deci la ora actuala, in cazul pacientilor care nu au fost tratati, se poate ajunge la o vindecare intre 60 si 75% din cazuri, ceea ce este un mare succes. Cu toate acestea, conditiile economice trebuie sa fie propice pentru a putea ca tot mai multi pacienti sa beneficieze de aceste tratamente, care sunt destul de scumpe. Deocamdata, tratamentul este deja acceptat, comercializat si rambursat de agentiile de sanatate din Europa de Vest si in Statele Unite. Din pacate sunt multi bolnavi in Europa de Est care au nevoie de tratament, bolnavi cu stadii avansate ale bolii. Acesti bolnavi au nevoie de aceste tratamente care, desi sunt scumpe la nivel de sanatate publica, economisesc banii societatii prin economiile indirecte pe care le aduc pacientii vindecati”, a declarat in exclusivitate pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Vlad Ratziu, de la Universitatea „Pierre et Marie Curie”, Spitalul Pitie Salpetriere Paris.

Potrivit specialistului, in functie de durata tratamentului si de modul in care pacientii raspund la tripla terapie, costurile in Europa de Vest pot varia intre 20 si 40 de mii de euro.

Hepatita de tip C este una dintre bolile cronice cele mai frecvente, atingand intre 1 si 3% din populatie. De altfel este cea mai importanta cauza de ciroza, cancer al ficatului. in acest context se poate vorbi de hepatita de tip C ca despre o adevarata problema de sanatate publica careia ar trebui sa i se acorde prioritate.