Numarul persoanelor dignosticate cu hepatite este in crestere. in acest context, cercetatorii lucreaza la descoperirea unor medicamente care sa poata duce la vindecare mai ales in cazul hepatitelor mai severe, cum ar fi cele cu virus hepatic C. in cazul acestui tip de hepatita, in ultimii ani, au fost facute realizari importante si promitatoare. Cu toate acestea, noile medicamente pot avea efecte secundare daca nu sunt administrate corespunzator si sub stricta supraveghere a medicului specialist. Mai mult decat atat, noile terapii sunt foarte scumpe, iar multi dintre pacienti nu si le pot permite. in acest sens, prof. univ. dr. Peter Ferenci, de la Universitatea de Medicina din Viena, este de parere ca firmele producatoare ar trebui sa isi ajusteze pretul astfel incat toti pacientii sa aiba acces la aceste medicamente.

„Revolutionarea tratamentelor in hepatitele C continua. Nu stim cu exactitate pana unde putem merge pentru ca medicamentele sunt foarte scumpe si efectele secundare la oameni sunt destul de des intalnite. in ceea ce priveste costurile, cred ca firmele producatoare ar trebui sa mai scada pretul pentru ca pacientul sa aiba acces la medicamente sau sa se formeze reguli stricte care sa decida ce pacienti sunt eligibili pentru aceste tratamente scumpe. Cred ca si societatea romaneasca ar trebui sa stabileasca astfel de reguli si sa primeasca un pret rezonabil”, a declarat in exclusivitate pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Peter Ferenci.

Pe langa pret, specialistul a atras atentia si asupra efectelor secundare, care ar trebui sa il determine pe pacient sa se adreseze medicului specialist pentru o terapie corecta si exacta si sa nu recurga la automedicatie.