Protectia si recuperarea creierului, un proces ce trebuie abordat in mod integrat

0
278

Romania se afla printre tarile cu un risc foarte ridicat al accidentelor vasculare cerebrale, conform prof. dr. Dafin Muresanu, Presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii. imbatranirea populatiei totodata presupune un risc mai crescut al manifestarii tulburarilor cognitive.

in acest context, se vorbeste tot mai mult despre protectia creierului care odata cu stilul de viata modern marcat de poluare, alimentatie nesanatoasa, stres, dependenta de tehnologie, intampina tot mai multe provocari. Astfel, a intelege mai bine ce se intampla intr-un creier post leziune este extrem de important, iar procesul de protectie si regenerare a creierului trebuie privit intr-o maniera integrata. Conform specialistilor, o abordare integrativa si folosirea unor resurse terapeutice similare modului in care creierul se recupereaza, este strategia de viitor in ceea ce priveste managementul acestor afectiuni.

,,Aceasta neuroprotectie intr-un creier real, in cazul unui pacient real nu exista in mod independent. A intelege mai bine ce se intampla intr-un creier, intr-un proces post-lezional, este foarte important. (…) Adica intelegerea conceptului de aparare endogena, activitatea de aparare endogena, care reprezinta reactia post-lezionala, dupa orice tip de leziune, dar in special dupa o leziune vasculara. Trebuie sa privim acest proces, de protectie si regenerare a creierului intr-o maniera integrata, sa renuntam, cel putin pe actualul trend de dezvoltare a neurotehnologiilor si a stiintei, la a mai aplica strategii de supresie la nivelul cascadelor patologice, este un concept deja vechi. (…) O abordare integrativa si folosirea unor resurse terapeutice similare cu cele endogene, cu modul in care creierul realizeaza protectia si regenerarea, este strategia de viitor in abordarea acestei patologii. O interventie multimodala este recuperarea si folosirea unor instrumente farmacologice care sa sprijine acest mecanism endogen, nu sa-l forteze intr-o directie sau alta, ci in ansamblul lui, cred ca este solutia”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, Presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Articolul precedent6 Sfaturi pentru o digestie usoara
Articolul următorAnaliza: Maternitatile din Romania au echipamente foarte vechi. In multe unitati lipseste aparatura pentru copiii prematuri