Analiza: Maternitatile din Romania au echipamente foarte vechi. In multe unitati lipseste aparatura pentru copiii prematuri

0
4

O analiza facuta in 2016 de Asociatia Salvati Copiii scoate la iveala o situatie extrem de ingrijoratoare, pentru care ar trebui sa se prevada masuri rapide. Datele arata ca 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, iar 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator. Totodata, 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Mai mult, rezultatele analizei au aratat ca maternitatile din tara noastra se confrunta si cu o vechime mare a echipamentelor. Mai exact, incubatoarele standard cele mai vechi din maternitatile de nivel I au fost fabricate in anul 1977, iar cele din unitatile de nivel II in 1967. Cat despre maternitatile de nivel III, incubatoarele sunt din 1994. in ceea ce priveste incubatoarele pentru nou-nascuti, cele mai vechi astfel de echipamente pentru maternitatile de nivel I sunt din anul 2000, iar pentru unitatile de nivel II si III acestea sunt din 1966, respectiv 1994.

in Romania, rata mortalitatii infantile a scazut considerabil din 1990 incoace. Daca in 1990 se inregistrau 8.471 de decese, in 2016 erau inregistrate 1.386 de decese, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Salveaza Vieti. Cu toate acestea, Romania este in fruntea tarilor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila.

Articolul precedentProtectia si recuperarea creierului, un proces ce trebuie abordat in mod integrat
Articolul următorObezitatea ar putea fi combatuta cu ajutorul unor celule imune care nu au fost cercetate pana in prezent