Romania are o incidenta peste media europeana in ceea ce priveste numarul de cazuri cu traumatisme cranio-cerebrale

0
278

Anual, in Romania se inregistreaza peste 60 de mii de cazuri noi de traumatisme cranio-cerebrale, arata un comunicat de presa emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Raportat la numarul cazurilor cu traumatisme cranio-cerebrale (TBI), in Romania intalnim o crestere semnificativa cu o incidenta de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cifra se situeaza peste media europeana, unde incidenta este de 150-300 la 100.000 de locuitori, explica reprezentantii societatii.

Cifrele sunt ingrijoratoare si in ceea ce priveste incidenta bolilor cerebrovasculare. Potrivit datelor citate de comunicatul de presa, intr-un raport publicat de Comisia Europeana, Romania ocupa locul trei in topul tarilor cu o incidenta crescuta a bolilor cerebrovasculare, precum si mortalitatea de cauza cerebrovasculara.

Potrivit raportului citat de comunicat, in anul 2010, in Romania, rata mortalitatii cauzata de accidentele vasculare cerebrale a fost de 314,2 la 100.000 de locuitori, date ce situeaza Romania pe locul trei dupa Macedonia si Bulgaria.

O problema existenta la nivel national, cu care se confrunta pacientii care au suferit un AVC, este data de lipsa centrelor de recuperare neurologica, se arata in comunicatul emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

Potrivit unui studiu RES-Q al ESO (European Stroke Organisation), realizat in luna martie, in 10 spitale din Romania au fost internate 1.052 de persoane care au suferit un AVC. Dintre acestea, doar 5,4% au beneficiat de centre speciale de recuperare neurologica, 3,2% au fost plasate in aziluri de ingrijiri medicale, 3,6% au fost redirectionate catre alte spitale, 14% au decedat, in timp ce 73,8% au fost trimise acasa, principala cauza fiind lipsa acuta a centrelor de neurorecuperare, se mai arata in comunicat.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, au fost inregsitrate peste 15 milioane de cazuri noi de accidente vasculare.

Articolul precedent6 Sfaturi pentru o digestie usoara
Articolul următorAnaliza: Maternitatile din Romania au echipamente foarte vechi. In multe unitati lipseste aparatura pentru copiii prematuri