Psiholog Alexandru Plesea: „Inteligenta emotionala este esentiala in dezvoltarea armonioasa a copiilor”

0
80

Psihologul Alexandru Plesea sustine ca educatia primita in scoala sau acasa reuseste sa dezvolte doar inteligenta cognitiva a copiilor, nu si inteligenta emotionala, care este esentiala in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa, arata un comunicat de presa primit pe adresa redactiei www.sanatateatv.ro .

Potrivit acestuia, scoala, familia si societatea fac trei greseli majore, care dezechilibreaza buna dezvoltare a copilului: neglijarea dezvoltarii inteligentei emotionale inca din primii ani de scoala, punerea accentului aproape in exclusivitate pe stiintele reale si neglijarea materiilor care au menirea de a le stimula creativitatea si emotiile si, nu in ultimul rand, denaturarea conceptului de „Cei sapte ani de acasa”.

Alexandru Plesea sustine ca la gradinita si in scoala primara se neglijeaza dezvoltarea emotionala a copiilor:

„inca din timpul gradinitei si al scolii primare, copiii sunt ghidati de sistemul de invatamant exclusiv catre partea informationala si tehnica a lucrurilor. Aceasta metoda dezvolta, intr-adevar, functiile psihice sau intelectuale si cele motorii sau instinctive, insa daca aceste functii nu sunt bine coordonate de emotii, exista riscul major ca acesti indicatori de performanta sa actioneze in cel mai bun caz, deficitar, iar in cel mai rau caz, haotic, respectiv distructiv. in sistemul romanesc nu este inclus, cum de altfel, este util viitorului adult, dezvoltarea functiilor emotionale, respectiv: observarea, intelegerea, toleranta, responsabilitatea proprie a starilor sentimentale (iritarea, anxietatea, timiditatea, curajul, empatia, altruismul etc.)”, explica psihologul.

De altfel, intreg sistemul educational din Romania pune prea mult accent pe stiintele reale, este de parere specialistul:

„in sistemul educational autohton, balanta cognitiv vs. emotional este inclinata net in favoarea inteligentei cognitive, dovada fiind afluxul de materii care promoveaza stiintele reale si neglijarea materiilor care incurajeaza dezvoltarea creativitatii si a spiritului artistic in randul copiilor. Muzica, desenul, chiar si educatia civica, dirigentia, religia etc. ar trebui sa devina materii la fel de importante ca matematica, informatica, chimia sau fizica. Focusand intreaga lor educatie catre stiinte exacte riscam sa-i dezvoltam dizarmonios pe copii, sa nu stie sa-si gestioneze emotiile si, pana la urma, sa nu stie sa opereze in societatea reala, notiunile din matematica, chimie sau alte materii asemanatoare”, explica Alexandru Plesea.

De asemenea, potrivit acestuia, o alta problema este faptul ca ideea de „cei sapte ani de acasa” nu mai are acelasi inteles ca pe vremuri:

„in cei sapte ani de acasa, parintii ii educa in spiritul competitiei cu orice pret, cu idei de genul „daca pierzi, esti un ratat” sau „Baiatul vecinei a luat note mai mari ca tine”. Respectul fata de oamenii din jur nu mai reprezinta o valoare atat de importanta pentru copiii nostri, deoarece noi, adultii, am incetat sa le mai spunem asta. Astfel, toate sugestiile pe care cei mari le dau celor mici nu fac decat sa stopeze si sa inlature posibilitatea copilului sa se implice emotional intr-un anumit aspect. Astfel, crescand, adultul va avea retineri sa-si faca asa repede prieteni, sa rada, sa se bucure ca un copil, sa treaca peste probleme, sa se bucure de orice moment, asa cum o facea cand era mic”, conchide psihologul.

Articolul precedent6 Sfaturi pentru o digestie usoara
Articolul următorAnaliza: Maternitatile din Romania au echipamente foarte vechi. In multe unitati lipseste aparatura pentru copiii prematuri