Din ce ce mai multi pacienti ajung sa sufere amputatii, fie pe fondul diabetului zaharat fie in urma unor accidente.

in cazul amputatiilor este nevoie de o ingrijire specializata, ceea ce presupune o echipa medicala complexa. Pe de alta parte, multe dintre aceste amputatii pot fi prevenite.

a€œPrevenirea amputatiilor necesita o abordare interdisciplinara. Cifrele ne indreapta eforturile spre prevenirea acestor proceduri si imbunatatirea serviciilor de reabilitare acolo unde acestea au avut loc. Prin intermediul celor peste 900 de membri ai Societatii Romane de Medicina Fizica si de Recuperare si a colegilor din celelalte specializari, speram sa reducem numarul de proceduri de amputatie a membrului inferior”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Berteanu, presedintele Societatii Romane de Medicina Fizica si de Recuperare, in cadrul Simpozionului interdisciplinar cu participare internationala a€œManagementul pacientilor cu amputatii ale membrului inferior”.

De altfel, potrivit raportarilor catre Şcoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti de catre toate spitalele din Romania, pe parcursul anului 2011, din spitalele din intreaga tara au fost externati 8.845 pacienti pentru care s-a raportat realizarea unei proceduri de amputatie a membrului inferior, fata de 2.196 de pacienti cu amputatii de membru superior, indiferent de diagnosticul cu care au fost spitalizati.