Ziua Mondiala a Inimii va fi sarbatorita si in Bucuresti, in data de 29 septembrie 2012. Sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treaba! Tu ce faci?”, Fundatia Romana a Inimii impreuna cu Societatea Romana de Cardiologie organizeaza o serie de activitati care sa marcheze Ziua Mondiala a Inimii.

„Dorim ca prin aceste activitati pe care le desfasuram sa tragem un semnal de alarma si sa constientizam lumea asupra riscului bolilor cardiovasculare. Dorim de asemenea sa facem cat mai multa preventie, intrucat preventia cardiovasculara reprezinta principala cale de a scadea mortalitatea prin boala cardiovasculara. Nu trebuie sa uitam ca mai bine de jumatate dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa prof. univ. dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii.

Preventia este sustinuta si de Ministerul Sanatatii, prin programele derulate. „Ministerul Sanatatii deruleaza un program de preventie a bolilor cardiovasculare, un program care este divizat in doua si care cuprinde un program de tratament al bolilor cardiovasculare si un program pentru infarct. De altfel, Ministerul Sanatatii a derulat si proiectul „Viata”, prin care s-a incercat stimularea unui stil de viata sanatos. Totodata, noua lege a sanatatii are in vedere aceste programe de preventie si de mentinere a sanatatii populatiei”, a subliniat conf. univ. dr. Florian Bodog, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Pe de alta parte, conf. univ. dr. Ioan Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie a atras atentia inca o data asupra gravitatii bolilor cardiovasculare. Potrivit specialistului, „boala cardiovasculara este prima cauza de mortalitate in Romania si in Europa. De aceea este mult mai important sa prevenim si sa tinem sub control persoanele cu risc cardiovascular. Informatia trebuie sa ajunga catre publicul larg pentru ca initiativa noastra sa isi poata atinge scopul. Este mult mai simplu sa faci profilaxie primara decat sa tratezi un caz deja aflat intr-un stadiu avansat de boala. Avem nevoie de o populatie sanatoasa.”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii vor fi organizate ateliere de dans, plimbari cu bicicleta sub sloganul „Pedaleaza pentru inima ta!”, evaluari gratuite in ceea ce priveste riscul cardiovascular.

Ziua Mondiala a Inimii va fi sarbatorita si in Iasi.