Prof. univ. dr. Mariana Graur: A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa avem un stres in plus

0
32

Specialistii atrag atentia ca sanatatea oamenilor nu inseamna numai starea de bine fizica, ci si un confort din punct de vedere mental si social. Stilul de viata al fiecarei persoane si alegerile alimentare sunt componente de baza in mentinerea starii de sanatate.

„Aceasta sanatate isi are de foarte multe ori sorgintea in nutritie. Şi vedem astazi ca cele mai importante boli populationale, cum ar fi: diabetul, obezitatea, dislipidemiile, cancerele, au o origine si in stilul de viata nesanatos. Ceea ce vrem noi sa promovam este acest stil de viata sanatos, care nu inseamna numai nutritie ci mai inseamna si un concept de viata ce presupune preocuparea pentru ceea ce mancam, pentru efort fizic, s.a.m.d. Cred ca alimentatia ar trebui sa fie cat mai variata si cat mai diversa, adica sa mancam din toate grupele alimentare si din tot ce ni se ofera cat mai proaspat si cat mai bine preparat”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Mariana Graur, presedinte Societatea de Nutritie din Romania.

in prezent, tentatiile in ceea ce priveste alimentatia sunt din ce in ce mai mari. insa nu de fiecare data facem si alegerile cele mai bune pentru starea noastra de bine, fapt care se reflecta ulterior in aparitia unor afectiuni. Pentru ca un om sa ajunga un adult sanatos, specialistii atrag atentia ca este nevoie de educatie nutritionala care sa inceapa de la varste fragede.

Ad in title

„Comportamentul nutritional, in general, este un comportament invatat. Şi acest lucru se invata din familie, de mici, se continua in scoala si dupa aceea, sa zicem, ca ne alegem singuri un drum pe care il consideram a ne fi propice. De aceea eu cred ca cel mai important lucru ar fi sa implementam nutritia sanatoasa la mamici, in gradinita, in scoala si dupa aceea la toate nivelele de educatie pentru ca este si un element care se perfectioneaza continuu. Deci, probabil, ar trebui ca mai multe domenii, nu numai cel din sanatate ci si din invatamant si din media, sa se implice. Ar trebui sa vorbim mai mult despre acest lucru si probabil mai pe intelesul tuturor. (…) Mancarea nu trebuie sa fie o povara si a manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa avem un stres in plus. (…) Oamenii ar trebui sa se gandeasca ca sanatatea le poate permite o stare mai buna.

Deci daca sunt sanatos pot sa muncesc mai mult, pot sa castig mai bine, sa traiesc mai bine pana la urma. Asadar, sanatatea ar trebui sa fie primul lucru la care ar trebui sa se gandeasca un om si nu stiu daca acesta este primul lucru pe care il invata romanul”, a mai adaugat prof. univ. dr. Mariana Graur.

Articolul precedentProf. univ. dr. Doina Catrinoiu: Cred ca alimentatia trebuie sa fie personalizata
Articolul următorECDC a identificat cateva directii care ar putea fi luate in considerare in planul de actiuni al autoritatilor romane