ECDC a identificat cateva directii care ar putea fi luate in considerare in planul de actiuni al autoritatilor romane

0
338

Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) a identificat, in urma unei vizitei de lucru de trei zile in tara noastra, cateva directii care ar putea fi luate in considerare pe termen scurt si mediu in planul de actiuni al autoritatilor romane, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. Aceste directii au legatura cu cresterea gradului de constientizare si promovarea unei mai bune intelegeri a infectiilor nosocomiale si a masurilor de control incepand cu igiena mainilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacientilor, apartinatorilor, publicului general si presei; sustinerea unui climat in care spitalele nu sunt stigmatizate din cauza raportarii infectiilor nosocomiale, ci incurajate de Minister, presa si alti actori pentru a invata din situatia actuala si pentru a imbunatati situatia lor; organizarea unor module de training pentru diferite categorii de personal care lucreaza in spitale; implementarea unui sistem integrat de raportare (atat epidemiologic, cat si microbiologic) care poate furniza date pentru actiuni directe si imediate si pentru evaluare la nivel de spital – informatii care pot servi apoi la stabilirea unor trenduri nationale si comparatii internationale la nivelul Ministerului.

De asemenea, ECDC a recomandat si imbunatatirea standardelor microbiologice si a protocoalelor de monitorizare a infectiilor nosocomiale si stabilirea unei functii de referinta microbiologica pentru identificarea unor tulpini neobisnuite, confirmarea profilului de rezistenta la antibiotice si caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate in focare de infectii nosocomiale, precum si intarirea rolului comitetelor multidisciplinare de control al infectiilor nosocomiale la nivel de spital si la nivel national in cadrul carora toti actorii sunt stimulati sa contribuie la schimbare.

in ceea ce priveste finantarea adecvata pentru activitatile de control al infectiilor, ECDC considera ca aceasta trebuie sa fie asigurata, implementata si evaluata, finantarea suplimentara a controlului infectiilor putand genera o recuperare rapida a acesteia si in economii viitoare rezultate din scaderea incidentei de infectii nosocomiale, se mai arata in comunicatul de presa.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a salutat aceste recomandari si concluzii si a subliniat determinarea Ministerului de a continua cu elaborarea strategiei nationale de combatere a infectiilor nosocomiale. Acestei idei se vor regasi in documentul la care Ministerul lucreaza in prezent, iar varianta finala a acestuia va primi consultanta stiintifica din partea ECDC, inclusiv in ceea ce priveste utilizarea prudenta si judicioasa a antibioticelor.

O echipa de experti ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile a vizitat Romania in perioada 4-7 iulie pentru a discuta aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si alti actori implicati.

Vizita a reprezentat un raspuns la o cerere adresata de ministrul Vlad Voiculescu in contextul provocarilor cu care se confrunta Romania si al eforturilor de elaborare a unei strategii comprehensive in acest domeniu. Scopul l-a reprezentat o facilitare a intelegerii situatiei din tara.

Articolul precedentProf. univ. dr. Mariana Graur: A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa avem un stres in plus
Articolul următorStudiu: Aditivii alimentari din jeleuri prezinta pentru copii un risc medical in cazul consumului constant si pe termen lung