Studiu: Jeleurile pot contine intre 43-85g de zahar per 100g produs, cu cel putin 3 ori mai mult decat este recomandat

0
74

Studiul Asociatiei Pro Consumatori (APC) privind calitatea jeleurilor, realizat in cadrul Campaniei Nationale de Informare si Educare „Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra”, arata ca in 100 de grame de jeleu se gasesc intre 43-85 de grame de zahar.

Analiza zaharului adaugat in jeleuri arata ca desi se recomanda 15 grame de zahar per 100 de grame de jeleu – recomandarea Ordinului nr. 1563/2008 -, producatorii depasesc aceasta cantitate de 3-5 ori, ajungandu-se la o cantitate de zahar echivalenta de 7-14 lingurite de zahar per 100 grame produs, se arata intr-un comunicat de presa.

Continutul ridicat de zahar aduce in discutie si teme actuale precum obezitatea sau diabetul zaharat in randul copiilor. in acest sens, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Europa 1 din 3 copii este supraponderal sau obez.

De asemenea, printre efectele consumului frecvent de alimente bogate in zahar se afla influentarea proceselor de crestere ce duc la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansarea pubertatii premature sau generarea problemelor de comportament – scaderea vointei, predispunerea la violenta, scaderea capacitatii de concentrare.

Osteoporoza, scaderea imunitatii, gastrita, alergiile, reumatismul, anemia, astenia, rinita sunt cateva dintre afectiunile cauzate de un consum ridicat de zahar, potrivit aceluiasi comunicat de presa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din 10% zaharuri libere – ceea ce reprezinta aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

Articolul precedentProf. univ. dr. Mariana Graur: A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa avem un stres in plus
Articolul următorStudiu: Aditivii alimentari din jeleuri prezinta pentru copii un risc medical in cazul consumului constant si pe termen lung