Studiu: Aditivii alimentari din jeleuri prezinta pentru copii un risc medical in cazul consumului constant si pe termen lung

0
49

Aditivii alimentari din jeleuri reprezinta pentru copii un risc de aparitie a unor boli atunci cand aceste produse sunt consumate in mod constant si pe termen lung, potrivit unui comunicat de presa.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiu pe 44 de sortimente de jeleuri prin care s-a urmarit analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs, cantitatea de zahar adaugat in jeleuri, precum si identificarea aditivilor alimentari.

in ceea ce priveste aditivii alimentari in jeleuri, in toate produsele evaluate au fost identificati 34 de aditivi alimentari, printre care acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceara de albine, ceara de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei rosu, gelatina, glicerol, guma gellan, mono si digliceride ale acizilor grasi, rosu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol si selac, se mentioneaza in comunicatul de presa.

Ad in title

in cazul aditivului rosu allura, acesta este prezent in multe produse alimentare, printre care si dulciurile. in multe tari europene utilizarea rosului allura a fost interzisa pentru efectele asupra copiilor.

„E 129 sau Rosu allura, este cunoscut ca poate afecta negativ atentia si activitatea copiilor. Rosu allura este un colorant sintetic rosu-portocaliu folosit in dulciuri, bauturi, condimente, medicamente si cosmetice. Rosu allura este o pulbere de culoare rosu-inchis. Rosu allura a fost initial fabricat din gudron de carbune, dar acum este realizat in cele mai multe cazuri, din petrol. Exista impresia gresita ca acest aditiv alimentar este obtinut dintr-o insecta. Acest lucru nu este adevarat. Colorantul obtinut dintr-o insecta este carminul, ce se obtine din cosenila. E 129 este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria si Norvegia.”, a explicat Dr. Florin Ioan Balanica, specialist nutritie si nutrigenomica.

Efectele asupra copiilor a aditivului sunset yellow (galbenul-portocaliu sau E 110) implica, pe termen lung, schimbari de comportament. Acest aditiv alimentar se gaseste in produsele de martipan, rulade, marmelade, gemuri de caise, bauturi, ciocolate calde, supe la plic, sosuri de branza, inghetate si alte dulciuri. Sunset yellow este inca folosit desi in tari precum Finlanda sau Norvegia utilizarea acestui aditiv alimentar este interzisa.

„Copiii sunt cei mai afectati de consumul aditivului sunset yellow. Poate provoca alergii mai ales persoanelor sensibile, agravand si crizele de astm. De asemenea, galbenul-portocaliu poate produce congestie nazala, brohoconstictie, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare. Colorantul afecteaza si sistemul gastrointestinal, ducand la dureri gastrice si la blocarea enzimelor digestive, in cazul consumului in exces. in timp, acesta declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), mai ales daca este folosit in combinatie cu conservantul E 211 (benzoat de sodiu). Din cauza multiplelor sale efecte adverse, autoritatile din Finlanda si Norvegia au hotarat interzicerea aditivului E 110. in restul tarilor din Uniunea Europeana, doza zilnica admisa este de 2,5 mg/kg corp.”, a mai precizat Dr. Florin Ioan Balanica.

Articolul precedentStudiu: Jeleurile pot contine intre 43-85g de zahar per 100g produs, cu cel putin 3 ori mai mult decat este recomandat
Articolul următorEducarea asupra consumului de fructe si legume, dar si alte obiceiuri alimentare sunt pasi importanti in dezvoltarea copiilor