MS a publicat concluziile controlului efectuat la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti

0
81

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii (MS) a constatat mai multe nereguli dupa verificarile efectuate la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti referitoare la contractele de inchiriere intre unitatea spitaliceasca si mai multe societati comerciale, potrivit unui comunicat de presa al MS.

Aceste constatari descrise in raport vor fi inaintate de Ministerul Sanatatii catre Parchetulde pe langa Judecatoria Sectorului 1 pentru a se analiza existenta unor posibile fapte de natura penala, se mentioneaza in acelasi comunicat.

Una dintre neregulile constatate se refera la inchirierea unui spatiu destinat unui bufet de incinta, pentru care Corpul de Control nu a putut identifica, de exemplu, aprobarea Consiliului de Administratie a Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, caietul de sarcini al licitatiei sau aprobarea Ministerului Sanatatii conform HG 517/1991. Tot pentru acest contract de inchiriere, Corpul de Control a identificat doua forme ale acestui contract – una batuta la masina de scris, alta scrisa pe un calculator – care difera una de cealalta. in acest sens, in forma scrisa la calculator lipseste un articol referitor la interzicerea subinchirierii spatiului respectiv, iar in cea de-a doua forma a aceluiasi contract, tocmai lipsa acestui articol a dus la subinchirierea ulterioara catre o alta societate a aceluiasi spatiu.

O alta neregula gasita de Corpul de Control al MS la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti in consta in faptul ca in perioada 2007-2011, managerul Spitalului a avut calitatea de angajat in aceeasi unitate- fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006-, se indica in comunicatul de presa.

Corpul de Control al MS a constat, de asemenea, ca lipsesc din dosar aprobarile Ministerului Sanatatii si Consiliului de Administratie a unui contract de inchiriere a spatiului destinat unui atelier de reparatii de optica medicala.

in raportul Corpului de Control se precizeaza ca initial acest contract a fost incheiat cu o societate comerciala in anul 2002, ce avea sa se dizolve in anul 2008 – prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti. Cu toate acestea, in anul 2009, Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti a incheiat un acord cu aceasta firma (dizolvata in anul 2008) de inlocuire a contractul de inchiriere cu o alta societate a acelorasi asociati. Acest document prevede ca societatea efectua o serie de reparatii in Spital, pentru care acesta nu a putut furniza documentele Corpului de Control al MS, iar reparatiile nu erau trecute in evidenta contabila, se precizeaza in comunicatul de presa al MS.

Abateri s-au raportat de catre Corpul de Control al MS si in cazul inchirierii unui spatiu pentru infiintarea unei farmacii in anul 1993, pentru care respectarea prevederilor contractuale nu s-a putut demonstra, se mai mentioneaza in comunicat.

Articolul precedentProf. univ. dr. Doina Catrinoiu: Cred ca alimentatia trebuie sa fie personalizata
Articolul următorECDC a identificat cateva directii care ar putea fi luate in considerare in planul de actiuni al autoritatilor romane