Tot mai multi pacienti prefera sa amane vizita la medic din motive diferite, lucru care nu este tocmai recomandat de medicii specialisti. Asa se face ca cei mai multi ajung la medic in stadii avansate de boala, cand nu se mai poate face nimic pentru a se vindeca. Plus ca nici asigurarile de sanatate nu permit pacientilor acoperirea tuturor investigatiilor necesare. Iar acest fapt este recunoscut si sustinut chiar si de specialisti.

„Poate ca screening-ul nu lasa de dorit. Problema e alta. Sunt foarte, foarte multi oameni care sunt bolnavi si care ajung la doctor doar foarte, foarte tarziu. Şi asta este una dintre problemele care se intalneste si in alte tari, nu doar in Romania. insa in Romania aceasta problema e mai evidenta deoarece lumea, trecand de la un lucru la altul, incearca sa fie foarte moderna, pe de o parte. Pe de alta parte, nu exista posibilitatea sa tratezi pe fiecare la nivelul la care este tratat in Vest pentru ca, si pe buna dreptate, toate asigurarile sociale nu pot sa-ti permita sa trateze toti bolnavii”, a declarat in exclusivitate pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Manuela Neuman, de la Universitatea din Toronto, Canada.

De altfel, printr-o simpla comparatie cu sistemul de sanatate din Canada, prof. univ. dr. Manuela Neuman a precizat ca lucrurile sunt oarecum asemanatoare cu tara noastra.

„Lucrurile sunt aproximativ la fel. Canada este o tara foarte mare, e o tara liberala in care, cel putin in partea regiunii Ontario, dar si in toata Canada, exista o asigurare sociala permanenta asa cum exista si in Romania. Dar asigurarea sociala nu plateste absolut fiecare din procedurile care exista. De exemplu, exista anumite proceduri chirurgicale, anumite proceduri de screening care nu se platesc. De altfel, depinde foarte mult si de pacientul respectiv, daca isi poate sau nu permite sa plateasca investigatiile ce nu sunt cuprinse in asigurarile sociale”, a mai adaugat prof. univ. dr. Manuela Neuman.

Specialistul a atras atentia si asupra necesitatii existentei unor medici specialisti calificati, cu o inalta pregatire, care sa ii poata recomanda cu exactitate pacientului investigatiile si terapia de care are nevoie pentru un diagnostic corect si pentru un tratament corespunzator.