Prof. univ. dr. Irinel Popescu si prof. univ. dr. Mihai Lucan au primit in data de 28 septembrie 2012, Cucea Patriarhala, cea mai inalta distinctie a Bisericii Ortodoxe Romane, in semn de apreciere pentru activitatile prodigioase in slujirea aproapelui, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTv.ro.

Decoratia a fost acordata in contextul celeide-a VIII-a editii a Congresului Romtransplant care a aniversat implinirea a 15 ani de activitate de transplant hepatic in Institutul Clinic Fundeni si 20 de ani de activitate de transplant renal in Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca. Toti acesti ani de activitate s-au tradus prinstr-un numar de 1.500 de bolnavi transplantati renal si a peste 350 de transplantati hepatic.

„Suntem bucurosi sa primim astazi in holul Europa Christiana din Palatul Patriarhiei vizita delegatiei participantilor la cel de-al VIII- lea Congres International Romtransplant si la Examenul pentru Diploma Europeana de Transplant. Aceasta vizita este cu atat mai importanta cu cat anul 2012 a fost declarat An omagial al Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor in Patriarhia Romana. Biserica evidentiaza necesitatea unitatii dintre spiritual si medical si eforturile pentru vindecarea bolilor si accentueaza legatura dintre sanatatea sufleteasca si trupeasca, in relatia dintre Dumnezeu, medic si pacient. Suferinta si boala afecteaza nu numai omul exterior, ci si armonia si sanatatea omului launtric. Din acest motiv, tamaduirea sau vindecarea, ca dar divin este numita si mantuire sau salvare. Biserica noastra incearca sa contribuie mai mult la alinarea suferintei atat prin lucrarea ei spirituala, cat si prin lucrarea ei social-filantropica si social-medicala, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populatiei, pentru ca oamenii sa pretuiasca mai mult darul sanatatii, evitand bolile si sa fie recunoscatori fata de persoanele care ii ajuta cand sunt bolnavi, mai ales cand ei sunt singuri, din cauza saraciei nu-si pot plati consultatiile sau medicamentele”, a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel.

Totodata, prof. univ. dr. Irinel Popescu a adaugat ca „este pentru prima oara cand de la cel mai inalt nivel al Bisericii Ortodoxe Romane ni se transmite un mesaj de sustinere a muncii noastre de zi cu zi in folosul bolnavilor. Transplantologia este una din ramurile medicinii moderne cu puternice conotatii etice; de aceea, in toate tarile in care se face transplant, opinia si atitudinea institutiilor religioase sunt considerate extrem de importante. in consecinta, doresc sa multumesc pentru cuvintele de incurajare pe care ni le-ati adresat, care speram sa ne dea taria sa depunem eforturi si mai mari pentru a vindeca oameni si a salva vieti”.

De asemenea, prof. univ. dr. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal, Cluj-Napoca, a precizat ca „este o onoare sa primim astazi aceasta mare decoratie. Trebuie sa va marturisesc, este purul adevar, nu este doar de ocazie, ca fara ajutorul Bisericii probabil ca astazi nu m-ati fi premiat. M-a sustinut cand a fost mai greu, m-a ajutat cand nimeni nu m-a ajutat si mi-a tinut partea cand toti ceilalti fugeau”.