Prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada: Odata cu inaintarea in varsta se constata o crestere a tulburarilor de tip distimie

0
467

inaintarea in varsta presupune si o serie de modificari la nivelul functionarii intregului organism. De cele mai multe ori apar si tulburarile de dispozitie, care pot avea impact asupra altor afectiuni ale persoanei varstnice. in acest caz specialistii in geriatrie atrag atentia ca nu intotdeauna astfel de tulburari sunt recunoscute, fiind puse de multe ori pe varsta inaintata.

„Odata cu inaintarea in varsta se constata o crestere a tulburarilor de tip distimie, adica a tulburarilor de dispozitie. Astfel de situatii sunt frecvente la varstnici. Din pacate sunt de multe ori nerecunoscute, pentru ca nu sunt toate de tip depresie majora. Unele sunt de intensitate redusa, dar se dezvolta in timp. Problema este ca nu sunt separate ca afectiuni. Ele au mare impact si asupra altor afectiuni legate nu neaparat de depresie. S-a observat ca pacientii care dezvolta dementa de tip Alzheimer, cei care au depresie, dezvolta cu mai mare frecventa si mai repede astfel de afectiuni comparativ cu ceilalti. De asemenea s-a vazut ca pacientii cu depresie dezvolta mai repede si mai frecvent infarct miocardic acut. Deci e legatura intre afectiunile cardiovasculare si depresie”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.

Specialistul atrage atentia, de asemenea, ca trebuie acordata o atentie deosebita persoanelor varstnice atunci cand vine vorba de depresie. Şi asta deoarece depresia la varstnic se manifesta mai mult ca o somatizare.

„Ce e interesant la varstnic? Depresia nu se manifesta in mod obisnuit ca la tanar sau la adult, ea se manifesta ca o somatizare. Ce inseamna acest lucru? Varstnicul nu relateaza ca este suparat, ca este trist. El se plange, cum spunem noi, relateaza niste manifestari legate de niste boli somatice. De exemplu, spune ca il doare capul, ca are ameteli, ca il dor oasele si la un examen obiectiv constatam ca de fapt nu exista aceste modificari. Este modul varstnicului de a relata ca are o tulburare de dispozitie, nu se simte bine psihologic. De multe ori sunt trecute cu vederea aceste manifestari, nu sunt recunoscute, li se da o terapie directionata catre o boala somatica si boala de fond este trecuta cu vederea. Este important de inteles acest aspect”, a mai adaugat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada.

Articolul precedentOMS are in vedere reducerea cu 50%, pana in 2025, a ratei anemiei la femeile de varsta reproductiva
Articolul următorInfectiile si amanarea sarcinii, doua dintre cauzele care pot duce la infertilitate