OMS are in vedere reducerea cu 50%, pana in 2025, a ratei anemiei la femeile de varsta reproductiva

0
61

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) are in vedere reducerea, pana in anul 2025, cu 50% a ratei cazurilor de anemie intalnite la femeile cu varsta reproductiva, se arata pe site-ul Organizatiei. Iar asta in contextul in care anemia afecteaza o jumatate de miliard de femei aflate la varsta reproductiva. in 2011, de exemplu, arata OMS, 29% dintre femeile care nu erau insarcinate si 38% dintre femeile insarcinate cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani erau anemice.

Mai mult, anemia creste riscul de aparitie a unor complicatii la viitoarea mama, dar si in procesul de dezvoltare al copilului. De altfel, anemia afecteaza sanatatea si calitatea, conducand la letargie, oboseala, scaderea tonusului fizic, reducerea performantei in munca.

Prin urmare, scaderea numarului cazurilor de anemie va conduce si la o diminuare a altor afectiuni generate de aceasta, cum ar fi: subdezvoltarea, greutate mica la nastere, supraponderabilitate in copilarie etc.

Pentru a duce la bun sfarsit obiectivul propus se are in vedere o serie de masuri. Astfel, se doreste sa se plece de la identificarea factorilor nutritionali si non-nutritionali care duc la anemie, pana la implementarea unor planuri de actiune atat la nivel nutritional cat si educational in ceea ce priveste preventia si controlul anemiei, creearea unor politici de sanatate in acest sens in functie de contextul fiecarei tari in parte si informarea si constientizarea societatii civile cu privire la acest aspect, potrivit OMS.

Articolul precedentDiagnosticarea afectiunilor ortopedice si neuro-motorii in primele zile dupa nastere este esentiala
Articolul următorProf. univ. dr. Gabriel Ioan Prada: Odata cu inaintarea in varsta se constata o crestere a tulburarilor de tip distimie