Infectiile si amanarea sarcinii, doua dintre cauzele care pot duce la infertilitate

0
57

Tot mai multe femei se confrunta in ultima perioada cu imposibilitatea de a ramane insarcinate si de a aduce pe lume copii. Doua dintre cauzele principale care pot duce la infertilitate sunt amanarea sarcinii si unele infectii cu transmitere sexuala.

„Diagnosticul de infertilitate este mai frecvent decat in trecut. De ce se intampla acest lucru? in primul rand pentru ca femeia moderna incearca sa amane, intr-o buna masura, obtinerea unei sarcini. Cele mai frecvente lucruri care pot sa duca la infertilitate sunt infectiile care sunt obtinute de-a lungul vietii sexual active a pacientei. Pe locul doi este anovulatia, adica lipsa ovulatiei luna de luna, care, si ea, poate sa aiba mai multe cauze, de cele mai multe ori hormonale. (…) De asemenea, Chlamydia este un germen cu transmitere sexuala care odata ce este contactat poate sa se manifeste prina paritia durerilor pelvine sau poate sa evolueze subclinic, fara sa dea o simptomatologie spectaculoasa, insa in interior sa lucreze, sa blocheze trompele uterine, prin asta facand imposibila fecundarea ovulului. Infectiile cu Chlamydia sunt printre cele mai frecvente si de aceea ce pot sa le recomand pacientelor este ca in perioada anterioara unei sarcini sa aiba in mod special grija sa se protejeze atat timp cat nu au un partener stabil”, a explicat pentru www.sanatateatv.ro dr. Catalin Petru Haiduc, medic primar Obstetrica-Ginecologie.

Ovarul polichistic se numara, de asemenea, printre cauzele care duc la infertilitate. Potrivit medicului, trebuie acordata o atentie deosebita atunci cand se pune diagnosticul de ovar polichistic.

„Odata cu descoperirea investigatiei ecografice, diagnosticul de ovar polichistic a fost supraevaluat, a fost folosit mai mult decat era necesar. Un simplu aspect al ovarelor, de ovare micropolichistice, nu este intotdeauna asociat cu boala ovarelor polichistice. Asa ca o pacienta care aude ca s-a facut o ecografie si ca ar putea sa aiba ovare polichistice nu trebuie neaparat sa intre in panica si sa zica: „Sunt infertila!”. De asemenea, gravitatea sau boala ovarelor polichistice nu este neaparat de judecat dupa aspectul ecografic al ovarelor. Aspectul ecografic al ovarelor reprezinta un indicator, un semn de atentionare dincolo de care ar trebui sa intervina si investigatii legate de aceasta boala”, a mai adaugat dr. Catalin Petru Haiduc.

Articolul precedentProf. univ. dr. Gabriel Ioan Prada: Odata cu inaintarea in varsta se constata o crestere a tulburarilor de tip distimie
Articolul următorIaurtul, recomandat pentru masa de Sarbatori