Una dintre marile probleme ale sistemului sanitar romanesc este exodul medicilor in strainatate. Astfel, Romania prezinta un deficit semnificativ in ceea ce priveste numarul de medici din toate specialitatile, inclusiv alergologie si imunologie clinica.

„Am facut anumite statistici legate de numarul de specialisti din domeniul nostru si un pacient ca sa ajunga la un medic specialist trebuie sa parcurga in medie la 200-250 de km, ceea ce este foarte mult raportat la populatia noastra, chiar daca o consideram undeva la 19 milioane. in plus, avem dezavantajul aglomerarii acestei specialitati in centrele universitare sau in orasele mari si mai putin in restul tarii”, a declarat pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Diana Deleanu, presedinte Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica, in cadrul Conferintei Natioanale Managementul Bolilor Pulmonare.

Pentru a rezolva problema numarului redus de medici din domeniul alergologiei si chiar din toate specialitatile medicale, prof. univ. dr. Diana Deleanu sustine ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa-si schimbe intreaga politica in ceea ce priveste corpul medical.

„Aici vorbim de diversele stimulente, legate atat de profesie cat si financiare, sume pentru fiecare medic, diverse sisteme de avantajare. De asemenea, pacientii trebuie sprijiniti mai mult, pentru ca atata timp cat nu sprijini pacientii, nu ai cum sa incurajezi sistemul medical prin informare, prin acele posibilitati de investigatie care sa fie sprijinite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin terapii care sa fie sprijinite de CNAS. De exemplu imunoterapia specifica nu este deloc decontata, ceea ce este o eroare”, a adaugat prof. univ. dr. Diana Deleanu.