in Romania, aproximativ un milion de oameni sufera de astm bronsic si in multe dintre aceste cazuri terapiile conventionale practicate in tratamentul astmului bronsic nu au succes. in aceste conditii, utilizarea unor noi terapii a fost mai mult decat necesara. Astfel, dupa numeroase cercetari in domeniului astmului bronsic au fost dezvoltate terapiile biologice.

„in Romania, spre bucuria noastra, de anul acesta, din primavara avem una dintre aceste terapii biologice. Terapiile biologice inseamna in general terapii cu anticorpi monoclonali si avem o astfel de terapie si pentru pacientii cu astm bronsic alergic sever. Ele sunt importante pentru ca cel mai probabil viitorul medicinei va fi o medicina personalizata, unde aceste terapii biologice isi au un loc important”, a declarat pentru SanatateaTV.ro, prof. univ. dr. Diana Deleanu, presedinte Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica, in cadrul Conferintei Nationale Managementul Bolilor Pulmonare.

in general, terapiile biologice se administreaza pacientilor cu forme severe de astm bronsic, adulti sau copii. Cu toate ca beneficiile acestui tip de terapie sunt multiple, pacientul poate duce o viata linistita, costurile sunt uriase. in functie de forma de severitate, de fiecare caz in parte, terapia biologica anuala este intre 5.000 si 20.000 de dolari.

in ceea ce priveste Romania, terapia biologica la copii este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.