Campania anuala gratuita de vaccinare antigripala se va desfasura incepand cu sfarsitul lunii octombrie 2012. Ministerului Sanatatii va utiliza si in sezonul 2012-2013 un milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire in cadrul campaniei de vaccinare antigripala, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTV.ro

a€œSuntem in curs de finalizare a procedurilor de achizitie a vaccinului gripal necesar imunizarilor. Ministerul Sanatatii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimarilor noastre, vom putea incepe campania la sfarsitul acestei luni”, au declarat specialistii de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.

in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ECDC.

Ca in fiecare an, campania Ministerului Sanatatii se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi.

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca, in aceasta perioada cu fluctuatii frecvente de temperatura, sa asculte sfatul medicilor, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor.

Conform datelor raportate de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, in saptamana 1-7 octombrie 2012, numarul total cazuri de infectii respiratorii este de 52 414, in scadere cu 25% fata de saptamana trecuta.

in Romania activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica, fara tendinta de crestere semnificativa, fara probe pozitive pentru virusurile gripale.