Prof. dr. Maria Mota: Persoanele cu boli cardiovasculare trebuie consultate cel putin o data pe an si de catre diabetolog

0
61

Bolile cardiovasculare si diabetul zaharat sunt afectiunile care se asociaza frecvent. in acest sens, prof. univ. dr. Maria Mota, Membru al Consiliului Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului atrage atentia ca un pacient care sufera de o afectiune cardiovasculara trebuie anual sa fie consultat si sa i se faca analize pentru a putea eventual depista si diabetul.

„Diabetul zaharat se asociaza mult mai frecvent decat credem noi, decat descoperim, cu bolile cardiovasculare. De aceea, se si spune daca un bolnav cardiovascular nu are depistat diabetul, sa-l cautam intotdeauna cel putin o data pe an pentru ca riscul existentei sau aparitiei diabetului ramane foarte crescut. De asemenea, pacientii cu diabet au o patologie frecventa a bolii aterosclerotice. Este o asociere nefericita, dar extrem de frecventa intre aceste doua patologii.”, a explicat prof. univ. dr. Maria Mota, Membru al Consiliului Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului intr-un interviu acordat www.sanatateatv.ro.

in ceea ce priveste riscul persoanelor de a avea diabet zaharat, dar si decelarea acestora, specialistul atrage atentia ca doar 50% din cazurile noi de diabet se inscriu in simptomatologia clasica a diabetului – sete exagerata, senzatia de foame, urinari dese si in cantitate mare, sensibilitate in fata infectiilor.

„Doar jumatate dintre pacientii cu diabet zaharat, cazuri noi, prezinta simptomatologie clasica pentru a putea fi diagnosticati. Trebuie depistarea activa a diabetului zaharat, mai ales la persoanele care au un risc foarte crescut – persoanele cu surplus ponderal, care au cel putin un factor de risc cardiovascular – cum ar fi fumatul, hipertensiunea arteriala sau care au chiar boala cardiovasculara. Totdeauna femeile care au prezentat avorturi spontane, care au nascut copii peste 4 kg (copii macrosomi), persoanele care au un tip de dislipidemie trebuie sa-si determine activ valorile glicemice. Persoanele care au deja diabet zaharat trebuie sa fie corect controlate metabolic si, la fiecare pacient cu diabet trebuie identificati toti factorii de risc cardiovascular si tratati concomitent, pentru a preveni sau a intarzia aparitia evenimentelor cardiovasculare.”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota.

Articolul precedentPlanul National de Control al Cancerului: noi masuri impotriva cancerului pentru urmatorii patru ani
Articolul următorCodul European Impotriva Cancerului: 12 masuri care pot reduce la jumatate riscul imbolnavirilor de cancer