Codul European Impotriva Cancerului: 12 masuri care pot reduce la jumatate riscul imbolnavirilor de cancer

0
622

Fara fum de tigara, un stil de viata activ, alimentatie echilibrata, expunere la soare limitata sunt printre recomandarile incluse in Codul European impotriva Cancerului. 12 masuri simple care daca sunt respectate ar putea reduce la jumatate riscul aparitiei cancerului, explica David Ritchie, Ofiter Superior de Control al Cancerului in Asociatia Ligilor Europene de Cancer si Promotorul Codului European impotriva Cancerului.

„Este un set de 12 recomandari adresate publicului larg care, daca acesta le urmeaza, atunci se poate reduce riscul de cancer cu pana la 50%. (…) Exista o multime de informatii din domeniul public care induc in eroare publicul si de aceea este esential sa se promoveze Codul si anume pentru a oferi o orientare de incredere care poate invinge mesajele de dezinformare.”, a precizat David Ritchie, intr-un interviu pentruwww.sanatateatv.ro.

Totodata, masurile cuprind informari asupra inlocuirii cauzei frecvente a aparitiei formelor de cancer prin fumat prin aceea reprezentata deobezitate.

Codul impotriva cancerului contine specificatii si asupra unor factori de risc pentru cancer mai putin cunoscuti. in acest sens, Ritchie mentioneaza ca fumatul, considerat cauza primara de dezvoltare a cancerului va fi inlocuit de obezitate, care ar putea deveni principalul factor de risc.

„Este foarte important pentru evidentierea acelor lucruri care pot creste sau reduce riscul de cancer si care nu sunt bine cunoscute in public. De exemplu nu sunt multi oameni constienti de legatura dintre obezitate si cancer – care este o problema foarte importanta, pentru caobezitatea va inlocui in curand fumatul ca si cauza principala de dezvoltare a cancerului si care poate fi evitata. (…) Din nou, nu sunt multi oameni constienti de legatura dintre alcool si cancer. Pe de alta parte, Codul este important pentru evidentierea a ceea ce putem face – de exemplu, mamele care pot alapta bebelusii prezinta un risc redus de cancer”, a indicat David Ritchie.

Cele 12 masuri pe care fiecare le poate lua si care ar putea reduce riscul imbolnavirii cu aceasta afectiune sunt:

1: Nu fumati! Evitati orice forma de tutun!

2. Fara fum de tigara acasa! Sustineti politicile anti-fumat la locul de munca.

3: Luati masuri pentru a avea o greutate corporala sanatoasa.

4: Evitati sedentarismului, adoptati un stil de viata activ si limitati statul pe scaun.

5. Alegeti o alimentatie sanatoasa: consumati o cantitate crescuta de cereale integrale, leguminoase, legume si fructe. De asemenea, limitati consumul alimentelor cu un numar crescut de calorii (adica alimentele bogate in zahar sau grasimi) si evitati bauturile indulcite. Evitati consumul de carne procesata, limitati consumul de carne rosie, dar si alimentele bogate in sare.

6. Daca beti alcool, de orice tip, limitati ingestia de alcool. Evitarea consumului de alcool poate preveni cancerul!

7. Evitati expunerea pentru mult timp la soare, mai ales pentru copii. De asemenea, utilizati protectie solara.

8. Protejati-va la locul de munca impotriva substantelor cancerigene. Urmariti instructiunile de sanatate si siguranta.

9. Verificati daca sunteti expusi la radiatii de niveluri ridicate de radon in casa. Luati masuri pentru a reduce nivelul ridicat de radon.

10. Pentru femei:

Daca puteti alapta, alaptati-va copilul. Alaptarea reduce riscul de cancer mamar. De asemenea, limitati utilizarea terapiei de substitutie hormonala, care creste riscurile pentru anumite tipuri de cancer.

11. Asigurati-va ca va vaccinati copiii impotriva: hepatitei cu virus de tip B (recomandare pentru toti nou-nascutii) si papilomavirus uman (recomandare pentru fete).

12. Participati la programele de screening pentru cancer organizate pentru: cancerul intestinului (barbati si femei), cancerul de san (femei) si cancerul de col uterin (femei).

Codul European impotriva Cancerului a fost prezentat in cadrul Seminarului pilot „Formare de formatori”, organizat de Asociatia Europeana a Ligilor de Cancer (ECL) si Societatea Romana de Cancer la Bucuresti.

„Am organizat Workshop-ul ca o modalitate de diseminare a Codului European impotriva Cancerului, prin care sa se sublinieze dovezile stiintifice ale Codului, relevanta acestuia pentru starea actuala de sanatate a populatiei din Romania, dar si sa ofere exemple practice de interventii ale specialistilor care au lucrat in toata Europa pentru a imbunatati sanatatea publica in concordanta cu mesajele Codului. De aceea, este foarte important ca profesionistii din domeniul sanatatii (in special a celor in formare), factorii de decizie politica, publicul larg si pacientii sa fie constienti de toate recomandarile, deoarece acestea ofera cele mai bune dovezi disponibile cu privire la modul de reducere a riscului de cancer”, a subliniat David Ritchie.

Articolul precedentProf. dr. Maria Mota: Persoanele cu boli cardiovasculare trebuie consultate cel putin o data pe an si de catre diabetolog
Articolul următorMinistrul Sanatatii anunta demiterea managerului Spitalului de Urgenta Floreasca