Prof. dr. Ion Fulga: Antibioticele trebuie prescrise doar de medic si administrate doar la recomandarea acestuia

0
143

Rezistenta la antibiotice este un subiect tot mai dezbatut in ultima perioada, in contextul in care administrarea incorecta si frecventa utilizarii antibioticelor au facut ca anumite bacterii sa devina rezistente la astfel de substante bactericide.

„Rezistenta microbilor la antibiotice depinde in esenta de cat de mult si de cat de incorect a fost utilizat medicamentul in zona geografica respectiva, motiv pentru care rezistenta la antibiotice difera de la o zona geografica la alta. Spre exemplu, noi in Romania am avut intotdeauna o politica de utilizare restrictionata a unui anumit antibiotic cu spectru larg de actiune, pentru ca acest antibiotic produce o boala foarte grava – aplazie medulara cu mortalitate mare, dar din fericire, reactia adversa este foarte, foarte rara (2 pana la 4 cazuri la 100.000 de bolnavi tratati). in aceste conditii, la noi in tara exista foarte putine tulpini de microbi rezistente la acest antibiotic. in schimb, vecinii nostri bulgari l-au folosit cu mare generozitate, drept pentru care respectivul antibiotic in Bulgaria este ineficace. inainte de 1989 in Romania nu se foloseau cefalosporinele. Asa era politica tarii atunci. Dupa anii a€˜90 au patruns si la noi cefalosporinele si erau extraordinar de eficace. Astazi, dupa 25 de ani de utilizare fara niciun fel de discernamant, nu mai au aceleasi beneficii – sunt foarte multe tulpini rezistente la cefalosporine”, a explicat intr-un interviu pentru www.SanatatateaTv.ro, prof. dr. Ion Fulga, seful Disciplinei de Farmacologie si Farmacoterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

Pentru a incetini procesul prin care bacteriile devin rezistente la antibiotice, specialistul atrage atentia asupra necesitatii implementarii unor masuri mult mai stricte in ceea ce priveste prescrierea si administrarea acestui tip de medicamente.

„Multe tari ale lumii au adoptat o politica nationala de utilizare rationala a antibioticelor, astfel incat sa fie niste antibiotice de prima utilizare. Numai daca microbul se dovedeste a fi rezistent la aceste antibiotice sa treaca la etapa a doua de antibiotic, apoi la antibiotic de treapta a treia si, in felul acesta va exista intotdeauna anumite antibiotice care isi vor pastreaza eficacitatea fata de microbi (prin motivul ca nu au fost folosite). Din pacate, la noi in tara nu exista o politica de utilizare rationala a antibioticelor decat in tuberculoza. in rest nu. Ar fi foarte necesara o asemenea politica, de utilizare rationala a antibioticelor. in conditiile existentei unei politici de utilizare rationala a antibioticelor, antibioticele ar trebui sa se elibereze numai pe baza de reteta, pentru ca altfel nu ar fi posibila respectarea acestei politici. Eliberarea numai pe baza de reteta a antibioticelor este o masura care previne scaderea eficacitatii lor, pentru ca altfel, aceste medicamente nu sunt periculoase pentru bolnav. Nu pentru riscurile ce le poate avea asupra pacientului trebuie restrictionata utilizarea lor, ci pentru a le pastra eficacitatea in populatie”, a mai subliniat prof. dr. Ion Fulga.

Articolul precedentCum se formeaza mecanismul de rezistenta la antibiotice?
Articolul următorEfortul fizic moderat, alimentatia sanatoasa, evitarea stresului – cateva dintre elementele care mentin inima sanatoasa