Programe de screening gratuite si educatia sanitara a populatiei, necesare in managementul cancerelor feminine

0
36

Coalitia pentru Sanatatea Femeii in parteneriat cu o companie ce activeaza in industria farmaceutica au publicat un nou studiu complex privind afectiunile oncologice feminine in Romania. Realizat in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani, studiul are ca scop constientizarea importantei implementarii si promovarii programelor de screening gratuite si a cresterii nivelului de educatie sanitara in randul populatiei. in acest context, au fost analizate puncte de vedere ale medicilor si ale femeilor participante la studiu, in legatura cu problemele existente in sistemul medical din Romania, in ceea ce priveste managementul principalelor trei tipuri de cancer care afecteaza femeile din tara noastra: cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul ovarian.

Astfel, 52% dintre participantele la studiu nu ṣtiu la ora actuala ce programe sunt disponibile pentru preventia si depistarea in stadiu incipient a cancerelor. Mai mult decat atat, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor.

Studiul „Afectiunile Oncologice Feminine in Romania” releva faptul ca implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin si cresterea nivelului de educatie cu privire la importanta controalelor medicale periodice sunt masuri necesare pentru managementul eficient al afectiunilor oncologice feminine in Romania.

Ad in title

63% dintre medicii ginecologi sustin ca nivelul scazut de educatie al pacientelor este principala provocare cu care se confrunta in diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie considera lipsa gratuitatii drept principalul motiv pentru care romancele evita efectuarea investigatiilor medicale. Totodata, fondurile insuficiente si lipsa unei promovari solide a preventiei duc la descoperirea acestor boli in stadii avansate.

Din perspectiva pacientelor, traseul in sistemul medical este ingreunat de lipsa unor etape exacte ce ar trebui urmate, precum si de dificultatea realizarii investigatiilor, din motive diferite.

Aceste probleme semnalate sunt accentuate de gradul scazut al educatiei pentru preventie in sanatate in Romania, dar si de comunicarea dificila dintre medici si paciente.

Romania este una din cele 3 tari ale Uniunii Europene care nu au un program national de screening pentru cancerul de san, cu o rata a mortalitatii cu 25% mai mare decat in UE.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentCum se formeaza mecanismul de rezistenta la antibiotice?
Articolul următorEfortul fizic moderat, alimentatia sanatoasa, evitarea stresului – cateva dintre elementele care mentin inima sanatoasa