Transplantul medular, o sansa la viata pentru persoanele cu afectiuni hemato-oncologice

0
53

Transplantul medular reprezinta pentru persoanele cu afectiuni hemato-oncologice o sansa la viata, potrivit specialistilor. Acest tip de transplant poate fi autolog (cand celulele stem hematopoietice sunt recoltate de la pacient) sau alogenic (cand celulele stem hematopoietice sunt recoltate de la un donator compatibil). Fiecare modalitate de transplant medular are indicatii diferite si se realizeaza in mod specific.

„Exista boli la care autotransplantul este indicat standard. in principal, acestea sunt limfoamele maligne, boala Hodgkin si limfoamele maligne non-Hodgkiniene. De asemenea, exista si boli autoimune sau tumori solide la copil care au indicatie in anumite stadii de autotransplant. Mielomul multiplu este o alta boala care se autotransplanteaza foarte mult – standard, in toata lumea. Atat in Europa, cat si in Statele Unite e ca prima linie de terapie. (a€¦) in cazul alotransplantului, donatorul trebuie sa fie un frate. Numai 20-25% dintre noi reusim sa avem un frate compatibil 100% cu noi. si atunci, foarte multi dintre pacientii nostri nu au posibilitatea sa-si gaseasca un donator frate sau sora. in conditiile acestea trebuie sa cautam un donator compatibil in registrele internationale sau prin Registrul Roman. De foarte multe ori gasim un donator compatibil in tarile cu care suntem in colaborare si atunci, pentru acesti pacienti, ne vin celule din strainatate in momentul in care trebuie sa facem acest transplant. (a€¦) in situatiile in care nu gasim un donator am reusit sa efectuam, incepand cu anul trecut, haplotransplant (n.r. cu celule provenind de la parinti sau copii compatibili 50%)”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. dr. Alina Tanase, Coordonatorul Programului de Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit specialistului, in anul 2016, in Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 35 de transplanturi medulare cu donatori neinruditi.

Articolul precedentCum se formeaza mecanismul de rezistenta la antibiotice?
Articolul următorEfortul fizic moderat, alimentatia sanatoasa, evitarea stresului – cateva dintre elementele care mentin inima sanatoasa