OMS: Tarile trebuie sa actioneze pentru a creste gradul de informare despre hepatitele virale si a reduce decesele asociate

0
49

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) indeamna toate statele sa actioneze rapid pentru a creste gradul de informare a persoanelor despre hepatitele virale, dar si de a creste accesul la testele de diagnostic si serviciile terapeutice, se arata intr-un comunicat de presa al OMS.

Potrivit OMS, o persoana din 20 este infectata cu un virus hepatic si cunoaste acest lucru, insa doar o persoana din 100 urmeaza un tratament corespunzator infectiei hepatice.

De asemenea, tot OMS raporteaza ca 400 de milioane de persoane traiesc cu virusurile hepatitei B si C in toata lumea (din care 2 milioane de oameni se infecteaza prin injectiile nesterile), iar 1,45 milioane de persoane mor anual din cauza acestor infectii hepatice. in ceea ce priveste hepatia acuta cu virus hepatitic A, global exista 1,4 milioane de persoane infectate annual, arata datele OMS. Chiar daca exista medicamente salvatoare de vieti, 4.000 de persoane mor in fiecare zi.

La Adunarea Mondiala a Sanatatii din luna Mai a anului 2016, Statele Membre ale OMS au hotarat adoptarea primei Strategii de Eliminare a Hepatitelor Virale. Astfel, se doreste tratarea a 8 milioane de persoane infectate cu virus hepatic B sau C, cu scopul eliminarii cu 90% a infectiilor virale hepatice, dar si reducerea deceselor din cauza hepatitelor virale cu 65% pana in anul 2030.

De aceea, tema campaniei desfasurate odata cu Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei din acest an este „Previne hepatita. Actioneaza acum!” Prin aceasta zi dedicate hepatitelor virale, OMS considera ca este o oportunitate de a sensibiliza si de a induce o schimbare reala in prevenirea bolilor infectioase hepatice si a accesului persoanelor la testare si tratament – sanatoase sau purtatoare.

Pentru a accentua tema eliminarii hepatitelor virale, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei 2016, a fost lansata miscarea globala de eliminare a hepatitelor virale, numita NOhep, care isi propune eliminarea hepatitele virale pana in anul 2030.

in Romania, Campania cu sloganul „NoHepa€¦ Urmatoarea Noastra Mare Realizare” este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica.

Articolul precedentRiscurile administrarii de medicamente in sarcina
Articolul următor1 milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, dar 9 din 10 nu stiu ca o au