1 milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, dar 9 din 10 nu stiu ca o au

0
56

Insuficienta cardiaca este o boala cronica grava, in care inima nu poate pompa o cantitate suficienta de sange spre organe, pentru a sustine functionarea acestora. Cele mai frecvente cauze de insuficienta cardiaca, in Romania, sunt: infarctul miocardic si alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arteriala, boli ale valvelor inimii si malformatiile congenitate cardiace, potrivit unui comunicat de presa.

Prevalenta insuficientei cardiace in randul populatiei Romaniei este de 4,7%. Aproximativ 35% dintre pacienti prezinta insuficienta cardiaca cu grad ridicat de severitate a bolii si cu o calitate a vietii extrem de scazuta, care este influentata si de problemele psihologice, de reactiile adverse la tratament si de limitarile de ordin social.

Simptomele insuficientei cardiace pot include respiratia grea si oboseala extrema, impiedicandu-i pe pacienti sa munceasca sau sa ia parte la activitatile sociale obisnuite, efectul fiind izolarea sociala, anxietatea si depresia.

a€œ9 din 10 pacienti diagnosticati cu insuficienta cardiaca nu stiu ca sufera de aceasta boala, aspect care indica o majora problema de comunicare intre medic si pacient, pe acest subiect. in plus, sunt putine persoanele care recunosc factorii de risc, semnele si simptomele insuficientei cardiace. De aceea, imbunatatirea comunicarii medic-pacient prin schimbarea paradigmei clasice <medicul spune, pacientul executa> este esentiala, in asa fel incat pacientii cu insuficienta cardiaca sa nu mai fie expusi riscului de deces prematur si, pe de alta parte, sa aiba o calitate a vietii mult mai buna”, a declarat dr. Marius Geanta, in acelasi comunicat.

Insuficienta cardiaca are prognostic nefavorabil comparabil cu multe dintre cele mai frecvente forme de cancer. Costul semnificativ al bolii si pentru societate, din cauza unei rate mai mari de spitalizari si respitalizari si a impactului asupra familiei pacientului. Cel mai probabil, aceste costuri vor fi din ce in ce mai mari, odata cu cresterea prevalentei bolii pe fondul imbatranirii populatiei si a ratei crescute de supravietuire dupa atacuri de cord.

Articolul precedentOMS: Tarile trebuie sa actioneze pentru a creste gradul de informare despre hepatitele virale si a reduce decesele asociate
Articolul următorOMS: Trebuie intensificate eforturile globale de combatere a bolilor netransmisibile, cauza a 38 mil. de decese doar in 2012