Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi va participa la Reuniunea ministrilor Sanatatii din Uniunea Europeana, acolo unde intentioneaza sa supuna atentiei demnitarilor prezenti situatia aprovizionarii cu medicamente, in special oncologice, care nu se mai produc sau care exista in piata, dar aproviozionarea se face cu disfunctionalitati deoarece nu mai exista un interes comercial din partea producatorilor sau distribuitorilor, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

Reuniunea ministrilor Sanatatii din Uniunea Europeana se va desfasura in perioada 21-22 iunie la Luxemburg.

De asemenea, ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi s-a intalnit cu specialistii din Comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unitatile sanitare si a analizat lista celor 25 de substante identificate in luna martie ca prezentand disfunctionalitati in aprovizionare in cadrul unitatilor sanitare.

Potrivit analizei specialistilor din cele 25 de substante, doar sase au fost identificate ca fiind medicamente cu disfunctionalitati de aprovizionare: Cisplatinum (medicamentul exista la Institutul Oncologic din Cluj), Fluorouracilum, Bleomycinum Sulfas, Dacarbazinum (exista la Institutul Oncologic din Iasi), Vinblastine, Methotrexatum-forma orala. Patru dintre aceste produse (Methotrexatum, Fluorouracilum, Bleomycinum, Dacarbazinum) se regasesc in diferite concentratii, la SC UNIFARM sau alti distribuitori.

in acest context, ministrul Sanatatii a cerut SC UNIFARM SA ca in fiecare an sa achizitioneze intr-un stoc medicamentele mentionate, dar si altele precum Asparaginazum (Oncaspar), Chlorambucilum, Dactinomicinum, Daunorubicinum, Mercaptopurinum, Melphalanum in cantitatile stabilite de catre Comisia de Oncologie.

Au fost identificate doua produse, Lomustinum si Carmustinum care nu se mai produc si pentru care specialistii vor modifica schemele terapeutice. De asemenea, nu a fost identificata de catre specialisti lipsa altor medicamente din unitatile sanitare.