Ministrul Sanatatii: „Trebuie sa asiguram servicii medicale pentru comunitatile izolate, cu populatie saraca”

0
74

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea si seful Biroului OMS in Romania, Mjliana Grbic, au subliniat importanta acoperirii universale cu servicii de sanatate, in timpul unei vizite la Centrul de Asistenta Medicala Comunitara din comuna Gostinari, judetul Giurgiu. Vizita a avut loc in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii marcate pe 7 aprilie, sub sloganul Sanatate pentru Toti, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul Sanatatii.

„Centrul medical comunitar pe care l-am vazut este o reteta de succes pe care intentionam sa o promovam si sa o extindem. Modul in care functioneaza lucrurile aici ne demonstreaza ca se poate, daca exista o colaborare cu autoritatile locale. Trebuie sa asiguram servicii medicale pentru comunitatile izolate, cu populatie saraca, in special in localitatile unde nu avem medici de familie. Este in curs de realizare o catagrafiere pentru identificarea necesarului de servicii medicale comunitare la nivelul intregii tari”, a declarat astazi Sorina PINTEA, ministrul Sanatatii.

„Acoperirea universala cu servicii de sanatate este o idee simpla: inseamna ca toti oamenii sa poata folosi servicii de sanatate de calitate, unde si cand au nevoie de ele, fara sa saraceasca din cauza ca au platit pentru tratamentul de care au avut nevoie. Este unul din drepturile fundamentale ale omului”, a adaugat Mjliana GRBIC, seful Biroului OMS in Romania , in cadrul vizitei.

Centrul medical comunitar din comuna Gostinari a fost infiintat in anul 2015 in cadrul proiectului RO 19 a€œInitiative in sanatatea publica” cu finantare norvegiana. Centrul a fost infiintat in beneficiul populatiei vulnerabile in cadrul primariei care l-a si reabilitat in anul 2017 din fonduri proprii. in cadrul acestui centru isi desfasoara activitatea un asistent medical comunitar si un mediator sanitar care deservesc 2 600 de persoane, din care aproximativ 1000 de etnie rroma, se mai arata in comunicatul de presa.

Echipa de asistenta comunitara colaboreaza cu medicul de familie si cu asistentul social din cadrul primariei. Ca urmare a acestei colaborari, toata populatia comunei este in evidenta medicului de familie (2000 de persoane in evidenta cabinetului de medicina de familie din Gostinari, restul in evidenta altor cabinete medicale de asistenta primara).

in acest context, rata de vaccinare in comuna este de 95%.

La nivel national, 45 centre de asistenta medicala comunitara, infiintate prin mecanismul financiar norvegian in valoare de 1,6 miliarde de lei, acorda asistenta medicala comunitara pentru categoriile de persoane defavorizate.

Articolul precedentConf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: „Un episod de amputatie costa 3.500 euro”
Articolul următorASSMB: In Bucuresti, numarul donatorilor de sange din primul trimestru al lui 2018 a crescut cu 5,3% fata de aceeasi perioada di