Memorandum pentru extinderea Spitalului Marie Curie si relocarea Institutului „Prof. Dr.C.C. Iliescu”, aprobat de Guvern

0
81

Guvernul a aprobat miercuri, 24 august 2016, printr-un memorandum propunerea Ministerului Sanatatii (MS) de initiere a unui Program de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) si demararea fazei pilot din program impreuna cu Ministerul Finantelor Publice a negocierilor cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

in prima faza a PMIS, Ministerul Sanatatii propune implementarea unui proiect pilot care sa includa constructia cladirilor noi pentru doua spitale din Bucuresti, respectiv Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Maria Sklodowska Curie” si Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”.

Reorganizarea intregului complex si extinderea Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” este sustinuta si fundamentata de managementul spitalului pentru ca amelioreaza semnificativ situatia prezenta. Astfel, se urmaresc reorganizarea si extinderea spitalului pentru a deveni primul spital regional de urgenta pentru copii din Romania – in care se vor asigura toate facilitatile necesare ingrijirii pediatrice. Pentru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie” a fost identificat terenul pe care urmeaza a fi realizata reorganizarea si extinderea spitalului, in prezent acesta aflandu-se in domeniul public al statului si in administrarea Primariei sectorului 4, fiind necesara trecerea in administrarea Ministerului Sanatatii, se mai precizeaza in comunicat.

Cladirea care gazduieste Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din Bucuresti prezinta, conform ultimei expertize tehnice, un risc seismic II- cladirea este afectata atat de catre cutremurul din anul 1977, cat si de cele ulterioare. De asemenea, cladirea Institutului nu a beneficiat de investitii pentru reabilitare de cand s-a construit (1969-1975) si se afla in prezent intr-un stadiu avansat de degradare nu doar din punctul de vedere al structurii, dar si din cel al retelelor de instalatii si al finisajelor interioare.

Totodata, Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” reprezinta o unitate sanitara de tip structura de prima linie la mobilizare conform Planului comun Romania-NATO – adica este esentiala in complexul de masuri care privesc siguranta nationala. in acest context, conducerea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” a demarat, inca din anul 2006, realizarea unor studii de fezabilitate. Rezultatele acestor studii au aratat ca reabilitarea si consolidarea cladirii nu reprezinta o solutie acceptabila, atat din pricina costurilor, cat si faptul ca institutul ar fi nevoit sa isi intrerupa activitatea pe perioada lucrarilor.

Terenul pe care urmeaza sa fie amplasata noua constructie apartine domeniului public al statului si se afla in administrarea Ministerului Sanatatii prin Institutul Clinic Fundeni, se mentioneaza in comunicat.

Programul de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti se va baza pe doua axe principale. Prima parte priveste intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii pentru a pregati proiecte de investitii, cu sprijinul departamentului specializat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, dar si pentru a contracta facilitati de pregatire a proiectelor de investitii puse la dispozitie de institutii financiare internationale. O alta axa se refera la derularea unor proiecte prioritare de investitii prin contracte pe termen lung care sa cuprinda atat executarea de lucrari, cat si operarea rezultatului lucrarilor de catre parteneri privati conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, se indica in comunicat. Proiectele vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii prin intermediul unor plati periodice pe toata durata contractului in urma unor criterii de performanta.

Pentru identificarea mecanismelor optime de implementare a Programului de Modernizare a Infrastructurii Spitalicesti (PMIS) se va constitui un grup de lucru inter-institutional. Acest grup de lucru va fi format din reprezentanti ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice. Grupul de lucru va drept obiectiv evaluarea cadrului normativ existent, precum si propunerea eventualelor solutii legislative pentru facilitarea implementarii PMIS, se specifica in comunicat.

De asemenea, tot astazi Guvernul a aprobat demararea negocierilor cu BERD pentru accesarea Facilitatii de Pregatire a Proiectelor de Infrastructura pusa la dispozitie de catre aceasta institutie. in urma acestor negocieri Statul Roman (reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii) va incheia cu BERD doua acorduri – cate unul pentru fiecare proiect pilot identificat.

Articolul precedentAsociatia „Salveaza o inima” a donat Spitalului Clinic „Louis Turcanu” trei aparate medicale pentru copiii cu amiotrofie spinala
Articolul următorConf. dr. Corina Zugravu: Consumul produselor de origine vegetala ofera avantaje pentru aparatul cardiovascular