Afectiuni oculare: masuri de preventie pentru infectii ale pleopelor, precum orjeletul si salazionul

0
449

Pleoapele sunt structuri musculare care apara bulbul ocular, fiind formate din mai multe elemente – tegument, tesut subcutanat, strat muscular, glande si conjunctiva.

Printre patologiile oculare cu localizare la nivelul pleoapelor se afla si infectii precum orjeletul si salazionul, care afecteaza unele glande din interiorul pleopei (numite glande Meibomius).

Orjeletul, cunoscut in denumirea populara sub termenul de „urcior” este infectia de pe marginea superficialaa pleoapelor. salazionul reprezinta infectia glandelor Meibomius, are o localizare spre interiorul pleoapei si in cadrul acestei infectii se formeaza un chist prin blocarea acestor glande – adica se acumuleaza produsul glandelor plus produsul infectiei intr-o forma chistica.

Atat orjeletul cat si salazionul sunt infectii ale pleoapelor frecvente care pot sa apara atat la adult cat si la copil. in cazul copilului, cele doua infectii ale pleoapelor apar la varste intre 1-3 ani, pentru ca atunci incepe „sa exploreze” lumea si pune mana peste tot, inclusiv la ochi.

„La copil este o perioada foarte vulnerabila este varsta intre 1 si 3 ani, pentru ca ei atunci incep sa mearga si pun mana peste tot si inclusiv la ochi si se pot infecta mai usor la nivel palpebral. si la adult pot sa apara aceste infectii palpebrale destul de facil. Exista persoane predispuse pentru aceste infectii. Ele au o functionalitate a acestor glande mai deficitara (mai slaba) si fac usor aceste infectii”, a precizat dr. Mihaela Dragomir, medic primar Oftalmologie, intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro.

Potrivit oftalmologului, grupul aflat la risc de a dezvolta orjelet sau salazion il constituie persoanele care lucreaza in constructii sau in medii in care exista praf si care e incarcat bacterian. De altfel, alti factori care ar putea favoriza dezvoltarea infectiilor pleoapelor ii reprezinta expunerea la aer conditionat si folosirea necorespunzatoare a produselor cosmetice.

„Aerele conditionate, daca nu sunt curatate reprezinta o alta sursa de infectare externa, dar si locala. Daca nu sunt schimbate sau nu sunt folosite corespunzator sau curatate corect, atunci si fardurile sau alte produse cosmetice pot sa favorizeze infectia la nivelul pleoapei”, a indicat dr. Mihaela Dragomir.

Printre simptomele orgeletului si chalazionului se numara edematierea pleoapei (inrosirea pleoapei), aparitia senzatiei de mancarime sau de jena, uneori chiar durerea. Conform explicatiilor oftalmologului, daca pleoapa se inflameaza si doare, atunci infectia localizata la acest nivel evolueaza.

Dr. Mihaela Dragomir a subliniat ca preventia in infectiile pleoapelor este un pas foarte important. Astfel, o persoana care a trecut printr-o asemenea infectie trebuie sa respecte pe termen lung cateva reguli de igiena. in cazul in care persoana prezinta o sensibilitate locala si daca regulile de igiena nu sunt respectate, pot aparea recidive in alt loc, dar nu unde a fost localizata initial infectia pleoapelor.

Printre masurile de preventie pentru adult precizate de dr. Mihaela Dragomir se afla:

a€¢ Evitarea locurilor poluate sau folosirea unor ochelari de protectie daca persoana este obligata sa lucreze sau sa stea in astfel de medii.

a€¢ Folosirea intensa si corecta a toaletei palpebrale. Este indicata folosirea sampoanelor special create pentru zona palpebrala sau a unor servetele sterile (care sunt ambalate individual si pot sa fie luate foarte usor in geanta sau in calatorii ca sa fie folosite oricand este necesar).

a€¢ Evitarea contactului ochilor in urma frictionarii acestora cu mainile.

a€¢ Schimbarea, curatarea si tinerea in conditii igienice a produselor cosmetice.

a€¢ inceperea tratamentului local cu picaturi si unguent cu antibiotic la primele semne de infectie palpebrala.

Pentru ca in cazul copilului mic (varsta 1-3 ani), infectiile pleoapelor apar in urma unei igiene precare, oftalmologul recomanda parintilor sa fie mult mai atenti atunci cand vine vorba de igiena copilului – mai ales in conditiile in care cei mici au tendinta de a pune mana pe toate obiectele si, ulterior, la ochi.

Articolul precedentAsociatia „Salveaza o inima” a donat Spitalului Clinic „Louis Turcanu” trei aparate medicale pentru copiii cu amiotrofie spinala
Articolul următorConf. dr. Corina Zugravu: Consumul produselor de origine vegetala ofera avantaje pentru aparatul cardiovascular