Medici ai SJU ”Dr. Constantin Opriș” au tratat cazuri grave ale unor pacienţi copii

0
363

Medici ai Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare au tratat cazuri grave ale unor copii, printre care şi un pacient de cinci ani.

Potrivit medicului-șef, Lucian Bogdan, băieţelul de cinci ani a fost internat cu febră și congestie faringo-amigdaliană, cu suspiciunea inițială a fost că ar fi infectat cu SARS-CoV-2, ipoteză infirmată prin testul RT-PCR.

Lucian Bogdan a explicat că inițial simptomatologia copilului a fost interpretată ca fiind amigdalită acută, fiind inițiat tratamentul antibiotic și simptomatic, însă evoluația pacientului nu a fost bună, reapărând ascensiunile febrile după două zile de medicamente, dar și lipsa apetitutului și alterarea stării generale. În acest sens, în cadrul Secției Pediatrie, cazul a fost reevaluat de către colectivul secției, fiind ridicată suspiciunea unui Sindrom Inflamator Multisistemic la Copil (MIS-C/PIMS), o entitate rară și severă la copil, asociată infecției cu SARS-CoV-2 în antecedente.

”Reevaluarea clinică, biologică și imagistică (ecografie toracică și CT toracic) a confirmat suspiciunea clinică prin evidențierea anticorpilor pentru SARS-CoV-2 de tip IgG, care au susținut faptul că a existat o infecție COVID-19, veche și vindecată, apariția inflamației sistemice importante dovedită prin analize de laborator, precum și afectarea pleuro-pulmonară bilaterală, cu leziuni specifice acestei afecțiuni, confirmată imagistic. Sub tratament antibiotic, antiinflamator (corticoterapie), anticoagulant, simptomatic și suportiv evoluția micuțului a fost spectaculoasă, cu remisia modificărilor imagistice și a sindromului inflamator”, a declarat Lucian Bogdan, medic-șef al Secției Pediatrie.

De asemenea, un alt caz special care a fost tratat este cel al unei fetițe de nouă ani, provenită dintr-un mediu social-defavorizat, care s-a prezentat cu o anemie multifactorială severă, cu insuficiență cardiacă secundară gravă care s-a complicat pe acest fond cu o pneumonie bilaterală cu pleurezie. După transfuzia cu concentrat eritrocitar efectuată de urgență, tratamentul insuficienței cardiace și al penumoniei evoluția pacientei a fost lentă dar favorabilă.

Al treilea caz tratat de medicii Secției Pediatrie, care a ieșit din tiparele obișnuite, este cel al unui băiat de 13 ani, care s-a prezentat la spital cu dificultăți de respirație și ascensiuni febrile despre care mama a afirmat că au apărut relativ recent, însă starea s-a agravat în numai câteva zile.

”Judecata clinică promptă a colegilor din UPU-Pediatrie a indicat suspiciunea unei afectări pleuro-pulmonare severe, care a fost confirmată de către Laboratorul de Imagistică Medicală. În cadrul investigației CT s-a evidențiat prezența unei colecții pleurale masive și colabarea completă a plămânului stâng, cu împingerea structurilor mediastinului în hemitoracele drept. Pacientul a fost internat în Secția Pediatrie unde, de urgență, sub ghidaj ecografic s-a practicat toracocenteza diagnostică și evacuatorie de urgență, datorită faptului că suferința respiratorie a copilului era mare și afectarea secundară a funcției cardiace și circulatorii era importantă. Ulterior s-au început demersurile diagnostice pentru elucidarea cauzei și, prin colaborarea cu medicii Compartimentului Chirurgie Toracică, în anestezie locală și analgo-sedare efectuată de medicul anestezist s-a drenat colecția pleurală, evacuându-se un total de 2.600 ml de lichid pleural. Totodată, s-a recoltat biopsie pleurală pentru a facilita demersurile noastre diagnostice, ridicându-se suspiciunea fermă de tuberculoză. Diagnosticul a fost susținut și de medicul penumolog pediatru cu care s-a colaborat pentru gestionarea cazului și care rămâne să fie confirmat prin teste sofisticate de laborator și examen histo-patologic. Evoluția pacientului este lent favorabilă, aflându-se în continuare internat și Secția Pediatrie”, a explicat medicul-șef Bogdan Lucian.

Articolul precedentBrancardierul care ar fi ucis o femeie bolnavă de COVID-19, cercetat penal
Articolul următorCOVID-19: AstraZeneca va testa combinarea vaccinului său cu cel rusesc, Sputnik V