AstraZeneca a decis să încerce combinarea vaccinului său contra noului coronavirus cu cel rusesc, Sputnik V, produs de Institutul Gamaleya. Astfel, compania farmaceutică a anunțat că va demara, în acest sens, teste clinice pentru a spori eficacitatea vaccinului său.

„Posibilitatea de a combina diferite vaccinuri COVID-19 poate fi utilă pentru îmbunătățirea protecției și/sau pentru îmbunătățirea accesibilității vaccinului. Acesta este motivul pentru care este important să explorăm diferite combinații de vaccinuri pentru a face programele de imunizare mai flexibile, permițând medicilor o mai mare putere de alegere în momentul administrării vaccinurilor”, se mai menționeză în anunțul AstraZeneca, potrivit postului de televiziune NBC.

Testele urmează să fie efectuate pe persoane în vârstă de peste 18 ani, precizează AstraZeneca. Studiile clinice vor începe până la sfârșitul acestei luni.

Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V au sugerat, în urmă cu săptămâni, că AstraZeneca ar trebui să-şi combine vaccinul propriu cu cel rusesc, pentru sporirea eficienței sale.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford are o eficacitate de 70,4%. Rusia a spus că Sputnik V este, la rândul său, eficient în proporție de peste 90%, o valoare similară cu cea a vaccinurilor de la Pfizer sau Moderna.