Managerul Spitalului Clinic Colentina, dr. Remus Mihalcea, se numără printre medicii care au donat plasmă după ce s-au vindecat de COVID-19. Plasma lor poate ajuta pacienți aflați în terapie intensivă să depășească boala.

”Întreg procesul de donare a durat cam o oră, timp în care s-au recoltat 600 ml de plasmă. Am ales să donez plasmă din două motive: primul e cel de a încuraja lumea să facă acest gest. Întotdeauna un surplus de plasmă va ajuta un pacient aflat în terapie intensivă și poate fi chiar o rudă sau doar un străin, dar care are mare nevoie de acest tratament. Al doilea motiv este faptul că trecând prin această boală, organismul meu a dezvoltat anticorpi într-o cantitate suficientă pentru a fi eligibil acestei proceduri”, a declarat dr. Mihalcea, citat de ASSMB.

. Trecând prin această experiență am putut vedea faptul că un ajutor de acest gen când ești într-o stare critică poate face diferența”, a adăugat el.

Medicul speră că exemplul său va fi urmat de cât mai mulți pacienți care s-au vindecat de COVID-19.

Dr. Mihalcea nu este singurul cadru medical care a donat plasmă convalescentă. Printre ceilalți se numără dr. Alexandru Marin, medic rezident la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, unul dintre primii pacienți vindecați care a donat sânge, din care s-a extras plasmă convalescentă COVID-19.

”Donarea de plasmă este fix ca donarea de sânge obișnuită, doar că la donarea de plasmă se folosește un alt tip de ac și se extrage doar plasma, iar sângele nu părăsește organismul, motiv pentru care pacienții pot dona mai frecvent plasmă, decât suntem obișnuiți cu pauzele de la donarea de sânge. E o fericire să știi că poți să ajuți cu fiecare celulă din corpul tău. Totul contează acum”, a spus Alexandru Marin.

Eufrosina Șerban, asistent medical de la Spitalul ”Dr. Victor Babeș” a ales și ea să doneze plasmă, în urmă cu patru luni, după ce s-a vindecat de COVID-19: „M-am oferit să donez pentru că eu cred așa: Dacă poți face un bine, fă-l cu drag. Nu se știe niciodată la cine ajunge și poate o anumită persoană chiar are nevoie și poate fi salvată.”