Tuberculoza chimiorezistentă. Ce prevede noul ghid referitor la această afecțiune

0
97

Noul ghid privind tuberculoza chimiorezistentă se află în Transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății.

Dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara, Coordonator tehnic județean PNPSCT (Program TB) și unul dintre autorii ghidului a explicat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview cât de necesar era un nou ghid și care sunt noutățile pe care le cuprinde.

”Necesitatea ghidului era imperioasă deoarece medicația pentru tuberculoza multidrog rezistentă a evoluat, au apărut molecule noi, a apărut și Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății privind noile molecule în tratamentul tuberculozei multidrog rezistente. Toate acestea au impus necesitatea unui ghid național. În România, înainte de aprobarea acestui ghid național, a fost aprobată lista medicamentelor antituberculoase pentru tuberculoza multidrog rezistentă, acest lucru făcându-se încă de la finalul anului 2018. Existând o listă aprobată de Ministerul Sănătății era absolut necesar să avem un ghid pentru tuberculoza multidrog rezistentă upgradat cu noile recomandări în vederea utilizării noilor molecule pentru această patologie”, a declarat dr. Adriana Socaci.

Ad in title

În ceea ce privește noutățile din ghid, dr. Socaci a subliniat: ”Ceea ce aduce nou acest ghid e faptul că dă cumva notă de legalitate a schemelor terapeutice utilizate în România. Mai mult decât atât, recunoaște Comisia pentru stabilirea schemelor la pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă. Noi aveam și avem o astfel de Comisie care, de fapt, este consultativă dar vine în ajutorul colegilor în vederea stabilirii tratamentului. Totodată, noul ghid prezintă foarte clar și modul de monitorizare a pacienților cu tuberculoză multidrog rezistentă. Pentru această formă de boală tratamentul este de până la 24 de luni. Doi ani de zile este un timp foarte lung ca un pacient să fie foarte compliant la tratament. De asemenea, evidențiază toate etapele și posibilele reacții adverse a medicamentelor antituberculoase și, nu în ultimul rând, necesitatea consilierii din punct de vedere psihologic sau psihiatric a pacienților cu această boală. Un tratament de lungă durată dă și această stare de anxietate și de teamă. Motivul a fost tocmai acesta de a legaliza modalitatea de tratament și de monitorizare a acestor pacienți. Noi aveam un ghid de tuberculoză pentru tuberculoza multidrog rezistentă, dar era de mult depășit, elaborat în 2005. Și ghidul din 2015, Ghidul metodologic de implementare a Programului Național de Control al Tuberculozei nu prevedea noile molecule care au apărut după 2015 în tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.”

Dr. Adriana Socaci a mai precizat că prin acest nou ghid ne aliniem la celelalte state europene, fiecare țară având responsabilitatea, prin politici de sănătate, să aplice ghidul național la nivelul posibilităților și la nivelul pacienților pe care îi are pentru a fi tratați pentru respectiva patologie.

Articolul precedentMAE: 60 de români angajaţi în UK, confirmaţi cu noul coronavirus
Articolul următorManagerul Spitalului Clinic Colentina a donat plasmă convalescentă COVID-19: ”Poate face diferența”