in data de 13 februarie 2012 echipa Ministerului Sanatatii s-a intalnit cu reprezentantii Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) pentru a continua dezbaterile pe tema viitorului proiect legislativ de organizare si functionare a sistemului de sanatate.

in opinia noastra, pe termen scurt (2-3 ani), sistemul asigurarilor de sanatate poate functiona intr-un regim in care asigurarile sociale raman obligatorii, iar asiguratorii privati intra pe palierul asigurarilor complementare/suplimentare. in acest timp se pot pregati pasii necesari pentru trecerea la un sistem mixt. Pentru dezvoltarea unui sistem privat de asigurari mai trebuie reglementata si deductibilitatea fiscala a asigurarilor. Considera ca, un sistem in care atat asigurarile obligatorii sociale, cat si cele cele voluntare pot functiona in regim public, cat si privat poate fi fezabil intr-un interval de 4-5 ani”, au declarat reprezentantii societatilor de asigurari in cadrul intalnirii de la Ministerul Sanatatii.

Participantii la intalnire au discutat despre managementul viitorului sistem de asigurari de sanatate, in special despre cel al riscurilor din acest sistem. Asiguratorii au atras atentia asupra faptului ca, pentru dezvoltarea unui sistem de asigurari alternativ la cel social, definirea clara a unui pachet de baza de servicii este obligatorie si esentiala.