Una dintre intolerantele autoimune cele mai raspandite si care sunt, cel putin in Romania, putin diagnosticate, este intoleranta la gluten, care mai este cunoscuta si sub denumirea de celiachie. Intoleranta la gluten este determinata de hiperactivitatea unor componente ale sistemului imunitar, celulele de tip T.

Intoleranta apare dupa ce o persoana care sufera de celiachie a consumat un aliment glutenic, precum cerealele glutenice, din care fac parte graul, orzul, secara si ovazul. Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza diferite reactii imune, ce cauzeaza leziuni intestinale. Aceste leziuni ale intestinului subtire determina tulburari de digestie si de absorbtie.

Efectele bolii celiace sunt foarte polimorfe si foarte greu de stabilit si uneori pot avea un impact negativ asupra vietii de zi cu zi. „Celiachia, de multe ori, se asociaza cu multe boli foarte grave. Pe langa diaree, crampe, pe langa malnutritie si subnutritie ea se asociaza cu autismul, o boala foarte grava si care a inceput sa ia amploare, fie ca este mai bine diagnosticata, fie ca exista o cauza. si aceasta cauza a aparitiei bolilor autoimune consta tocmai in faptul ca alimentatia noastra moderna este foarte diferita de cea a inaintasilor nostri”, a atentionat prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului National de Cercetari Alimentare.

Pe de alta parte celiachia se asociaza cu boli precum epilepsia, diabetul si cu unele manifestari dermatologice.

Celiachia este o maladie autoimuna care persista toata viata. Nu se poate vindeca, decat prin eliminarea glutenului din alimentatie. Intoleranta la gluten este puternic subdiagnosticata in Romania si ea afecteaza intre 3-10% din populatie.

Un articol despre acest subiect gasiti aici