Interviu cu dr. Dana Craiu: Ce trebuie sa faca parintii in cazul in care copilul sufera o criza epileptica?

0
433

 in cazul unei crize epileptice a copilului, parintii trebuie sa puna pacientul in pozitie de siguranta, pe o parte, si sa il lase in pace. Este sfatul oferit de prof. dr. Daniela Craiu, neurolog pediatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. dr. Alexandru Obregia”, specializata in epilepsia pediatrica si evaluare prechirurgicala pentru chirurgia epilepsiei pediatrice. intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro, ea mai sfatuieste parintii sa filmeze criza, pentru ca medicul sa o vada.

”Este foarte dificil sa ii faci pe parintii copiilor cu epilepsie sa priveasca aceasta afectiune cumva fara emotie. Marea masa a familiilor care vin la prima consultatie, dupa prima criza de epilepsie, spun ca au crezut ca copilul lor o sa moara”, a spus dr. Craiu, subliniind ca, inainte de prima criza, majoritatea copiilor nu prezinta niciun semn care sa prevesteasca o astfel de boala. ”Se prabuseste toata lumea ta si toata imaginea ta despre copilul ideal”, a adaugat ea.

in aceste conditii, la prima consultatie, specialistii le ofera informatii despre ce este o criza, cat dureaza, ”faptul ca creierul nostru are posibilitati naturale de a inhiba o criza epileptica si de a opri singur o criza epileptica si, in medie, o criza se opreste la copil in trei minute si jumatate si la adult in doua minute”, a spus dr. Craiu.

Ea a explicat si ce trebuie sa faca parintii in cazul in care copilul sufera o criza epileptica.

”Ce trebuie parintii sa faca este doar sa protejeze copilul, sa-l aseze pe o parte, cu capul usor aplecat, pentru ca, daca au ceva in gura, este bine sa se scurga si sa nu aspire. Sa nu-i zguduie, sa nu-i muste – exista aceasta credinta in popor ca daca-i musti de deget se opreste criza. Lasati pacientii in pace si nu-i invinetiti. Sa nu ii stropeasca cu apa. Nu le bagati degetele in gura. Limba este foarte bine fixata de planseul bucal, nu poate fi inghitita. Riscul este sa fie muscat sau chiar retezat degetul parintelui. Nu le bagati obiecte tari in gura, isi pot rupe dintii din cauza fortei strangerii dintilor. Doar copilul trebuie protejat, trebuie ferit de lovitura, trebuie sa fie desfacute hainele la gat”, a afirmat ea.

”Și ce este important pentru medic este sa vada criza. Deci, oricat de ciudata ar putea sa para aceasta cerere, va rugam, cei care sunteti pusi in asemenea situatie, puneti pacientul in pozitie de siguranta, numarul unu, si numarul doi, porniti telefonul, pentru ca, intai se vede cand a inceput criza, cat a durat, dar in acelasi timp, cum arata criza respectiva, ce face pacientul. Oamenii sunt extrem de impresionati de ceea ce se intampla cu copilul lor si nu mai pot sa tina minte amanuntele pe care noi vrem sa le stim pentru a pune un diagnostic corect. Și pentru a nu pune un diagnostic numai pe o poveste, ci pe ceea ce vezi”, a adaugat ea.

 

 

Articolul precedentGhidul supravietuitorului de cancer, lansat in limba romana
Articolul următorSemnal de alarma privind zaharul din bauturile calde de sezon – studiu