Regiunea Sud-Vest din Romania are cel mai mare numar de spitale acreditate dintre toate regiunile Romaniei, arata datele ANMCS

0
57

Regiunea Sud-Vest din Romania are cel mai mare numar de spitale acreditate dintre toate regiunile Romaniei. Asta arata harta publicata de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.

Astfel, in regiunea Sud-Vest sunt 29 de spitale incadrate in diverse categorii de acreditare, din totalul de 81 existente. Alte 39 sunt in proces de acreditare, in timp ce 13 nu sunt incluse in categorii de acreditare.

Pe a doua pozitie se afla regiunea nord-est, cu 24 de spitale acreditate si 58 in proces de acreditare. Un numar de 12 spitale nu sunt incluse in categorii de acreditare.

in regiunea metropolitana, din 114 spitale, 18 sunt acreditate si 66 sunt in proces de acreditare.

in regiunea sud-est, din 80 de spitale, 17 sunt acreditate, iar 56 in proces de acreditare.

Regiunea centru are 15 spitale acreditate, 58 in proces de acreditare, iar 20 nu sunt inscrise. Și in regiunea nord-est sunt tot 15 spitale acreditate, in timp ce 82 sunt in proces de acreditare. Acelasi numar de spitale acreditate il gasim si in regiunea sud, in timp ce 55 sunt in proces de acreditare, iar 17 nu pot afisa insemnele.

Pe ultimul loc ca numar de spitale acreditate se afla regiunea vest, cu 11 spitale acreditate si 42 in proces de acreditare.

La nivel national, din totalul de 722 de spitale, 144 sunt acreditate in diverse categorii, 456 sunt in proces de acreditare si 122 nu pot afisa insemnele ANMCS, pentru ca nu sunt inscrise in procesul de acreditare.

Trebuie notat ca nu exista niciun spital acreditat la categoria I.

 

Ce inseamna procesul de acreditare al spitalelor

 

Acreditarea confirma ca o unitate dispune de resursele si de competentele profesionale necesare pentru a acorda ingrijiri medicale in specialitatile pe care le are in structura, respectand siguranta pacientului si a angajatilor sai.  Prin acreditare, se valideaza conformitatea caracteristicilor serviciilor de sanatate, efectuate de catre unitatile sanitare, ceea ce inseamna ca o unitate medicala face eforturi sa acorde ingrijiri medicale care sa satisfaca asteptarile pacientilor, atat din punct de vedere al rezultatelor, cat si din punct de vedere al conditiilor in care se acorda acestea.

incepand din aceasta toamna, spitalele acreditate sau aflate in curs de acreditare sunt obligate sa afiseze insemne cu statusul acreditarii atat la intrarea in incinta unitatii sanitare, cat si prin intermendiul paginii de internet si a corespondentei unitatii sanitare.

Obiectivul este acela de a crea cadrul legislativ necesar pentru ca pacientii si populatia sa fie informati cu privire la nivelul calitatii serviciilor de sanatate acordate de catre unitatile sanitare, atat de catre cele publice, cat si de cele private.

Categoriile de acreditare sunt:

Categoria I Acreditat

Categoria II Acreditat cu recomandari

Categoria III Acreditat cu rezerve

Categoria IV Acreditat cu incredere redusa

Categoria V Decizie de prelungire a procesului de acreditare

Articolul precedentGhidul supravietuitorului de cancer, lansat in limba romana
Articolul următorSemnal de alarma privind zaharul din bauturile calde de sezon – studiu